Gå til sidens hovedinnhold

- Farlig influensahysteri

Mange flere dør av vanlig influensa enn av svineinfluensa.

- Vanlig influensa er i realiteten mye farligere, sier overlege Elling Ulvestad.

Han jobber ved Mikrobiologisk avdeling på Haukeland, og har i disse dager hendene fulle med å analysere prøver fra pasienter som kan være influensasmittet.

Les saken i Bergensavisen

Tar årlig livet av 1500
Han sier at det årlig er rundt 1500 mennesker som dør av influensa i Norge. I all hovedsak er dette mennesker som dør av den «vanlige» influensatypen H3N2.

I 2009 var landet kun rammet av svineinfluensaviruset H1N1. Da døde 32 mennesker.

- Mediehysteri
- I 2009 skapte vi en farlig bombe som har fått gjenklang i befolkningen og skremmer livet av folk. Det har blitt et mediehysteri, og vi tror svineinfluensaen er veldig farlig, men i virkeligheten er den klassiske formen for influensa mye farligere, sier overlegen til BA.

11 år gammel gutt døde
Noen dag før jul døde en elleve år gammel gutt av svineinfluensa på Østlandet. Det er til nå det eneste dødsfallet knyttet til svineinfluensaen denne gangen.

Onsdag var tolv pasienter innlagt på Haukeland sykehus med påvist influensa. Om det er av typen den vanlige typen H3N2 eller svineinfluensa, vet man ikke ennå. Ved Ahus i Lørenskog er det derimot påvist 198 pasienter med svineinfluensa denne vinteren.

- Hvorfor tar det så lang tid å få påvist hvilke type influensatyper pasientene ved Haukeland har?

- Behandles på samme måte
For oss er det viktigste å få påpekt om pasientene har influensa eller ikke. Vi skiller i utgangspunktet mellom to typer influensa, nemlig influensa type A og B. A er den farlige formen. Har vi fått påvist at noen har influensa A – en kategori der både «vanlig» og svineinfluensa kommer innunder – spiller det egentlig ingen rolle for legene om det er svineinfluensa eller ikke. Begge deler behandles på samme måte, sier Ulvestad.

For å påvise om det er snakk om svineinfluensa, må det utføres noe som heter subtyping.

- Dette medfører mye ekstraarbeid, og derfor prioriterer vi ikke dette mitt i en travel influensasesong. Det er mye viktigere for oss å få påvist influensa A, slik at pasienter som er influensasmittet blir isolert slik at de ikke risikerer å smitte andre pasienter, sier Elling Ulvestad.

Les flere saker i BA.no

Flere enn 500 har fått påvist influensavirus

Influensasesongen er i gang, og tre ulike influensavirus sirkulerer side om side. Folkehelseinstituttet anbefaler personer som har riskofaktorer å ta sesonginfluensavaksinen.

Så langt det ikke noe influensavirus som peker seg ut til å bli klart dominerende, og bildet varierer fra landsdel til landsdel. Hittil er det påvist flest A(H1N1) (svineinfluensa) og influensa B-virus, og mindre A(H3N2), som er vanlig sesonginfluensa, melder Folkehelseinstituttet.

Influensalignende sykdom økte i alle landets regioner den siste uka i 2012.

Les mer på fhi.no

2,4 prosent av dem som gikk til legen i uke 52 fikk diagnosen «influensalignende sykdom». Det er regionene øst og sør som har høyest aktivitet.

Tallene fra laboratorierapportene ligger på et nivå som indikerer tiltakende og middels høy forekomst av influensavirus. I uka før jul er det rapportert resultat fra 1179 analyserte prøver, mens det i romjulsuka er rapportert 882 prøver analysert for influensavirus. Blant undersøkte prøver disse to ukene er det påvist 415 influensavirus A og 101 influensavirus B.

Svineinfluensa er en av typene som inngår i kategori A.

I tillegg til influensavirus, er det også andre såkalt respiratoriske virus i sirkulasjon, som for eksempel RS-virus.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Kommentarer til denne saken