I alt 28 flyulykker i fjor er en nedgang på seks i forhold til året før, men antallet døde gikk allikevel opp.

Mye av skylden kan legges på ulykken med Air France-flyet over Atlanterhavet 1. juni. Her ble til sammen 228 passasjerer og besetningsmedlemmer drept da flyet, av typen Airbus 330, styrtet i havet på vei fra Rio de Janeiro til Paris.

Les også:Flystyrt fortsatt et mysterium

Tall Aftenbladet har hentet fra Flight International og Flight Safety Foundation, viser at det totalt omkom 749 mennesker i flyulykker i verden i 2009. Antallet døde er en solid oppgang i forhold til 2008, da 583 mennesker omkom. Antallet ulykker var 34 det året.

Foruten Air France-ulykken kan følgende flyhavari nevnes:

  • 1. februar omkom ni av de 135 om bord på et Boeing 737-800 fra Turkish Airlines. Flyet mistet hastighet og falt ned under innflyging til Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam.
  • En Airbus 310, tilhørende selskapet Yameni i Jemen, skulle 30. juni lande på Komorene utenfor Afrikas østkyst da det plutselig falt i havet med 154 personer om bord. Bare en 14 år gammel jente overlevde ulykken.
  • To flyulykker i Iran gjør også statistikken litt verre. De iranske passasjerflyene var begge russiskbygde og av eldre årgang.
  • Sju havari med mindre regionale fly ble også registrert i 2009. Den ene skjedde i et vestlig land, og var en Q400 fra selskapet Colgan Air som mistet hastighet og falt ned under innflyging til byen Buffalo i staten New York. Samtlige 49 om bord omkom.

Les mer her:

- Derfor styrtet flyet
Filmet inne i ulykkesflyet
Fant Airbus-vrakrester og lik på afrikansk øy
Har ikke fortalt at mamma er død
- 168 drept i flystyrt

Statistikken over havariene gjelder kun kommersielle fly. I Norge eller Norden omkom ingen flypassasjerer eller besetningsmedlemmer i 2008.

Oversikten viser ellers at det stadig blir sikrere å reise med kommersielle flyselskaper. Bare fem ulykker skjedde siste året med fly i vanlig rutetrafikk. Antallet kommersielle flyginger er økende, men statistikken over flyhavarier holder seg konstant lavt.

I løpet av de siste ti årene har sivile fly i kommersiell trafikk falt ned mindre enn 0,60 ganger per en million avganger.

Her gikk det bra
Av de mer gledelige fakta som ligger bak statistikken finner vi flystyrten i vannet uten for New York.

Les også:Her er fuglebeviset

15. januar måtte pilot Chesley «Sully» Sullenberger foreta en høyst uvanlig nødlanding på Hudson-elven i New York med 155 passasjerer om bord. På mirakuløst vis kom samtlige om bord i flyet fra hendelsen med livet i behold.

Piloten klarte den enestående bragden med å lande på elven. Passasjerene og besetningsmedlemmene ble reddet fra det synkende flyet med båter.