Akkurat da jubelåret 2009 er avsluttet med en kraftig økning i boligprisene, seiler mørke skyer opp på himmelen.

Nå er det hyttemarkedet som spås en dystrere utvikling enn det mange liker å tenke på, nå som finanskrisen er i ferd med å slippe taket.

SELGE HYTTA? Finn megler

En fersk undersøkelse som Sentio har gjort for Fokus Bank viser at færre nordmenn vil kjøpe fritidsbolig nå, enn for et år siden. Det er særlig etterspørselen på fjellet som kan få seg en knekk.

Venter prisfall
Forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske utelukker ikke at prisene på leiligheter og hytter i fjellet kan synke.

- Vi ser for oss en situasjon der lav etterspørsel, i kombinasjon med den overetableringen som har vært, vil kunne gi mulighet for noen hyggelige handler, sier Brøske til Nettavisen.

I undersøkelsen svarer åtte av ti at de nå vurderer det som mindre sannsynlig enn for tolv måneder siden at de vil kjøpe hytte det kommende året. Bare syv prosent sier at kjøp av hytte er mer sannsynlig.

Rentefrykt
Folk har fortsatt finanskrisen frikst i minne. Brøske tror forventninger om økte renter og noe høyere arbeidsledighet forsterker tilbakeholdenheten.

Nordmenn er veldig klar over at renta nå er på vei opp, og de tar sine forholdsregler.

FØLG UTVIKLINGEN I HYTTEMARKEDET PÅ BOLIGA.NO

- Majoriteten svarer at de tror at rentene skal opp med inntil to prosentpoeng det neste året, sier Brøske.

Foretrekker sjøen
Folk har minst tro på prisvekst for hytter i innlandet, viser undersøkelsen. 78 prosent tror prisen på slike hytter vil bli uendret eller synke det neste året.

For fjellhytter tror 67 prosent på flatt marked eller prisnedgang.

Bare for fritidseiendommer ved sjøen er det et knapt flertall på 56 prosent som tror prisene vil stige. 34 prosent tror de vil stå stille, mens ti prosent regner med nedgang.

– Svarene følger i stor grad populariteten for ulike typer beliggenhet. Nær halvparten av de spurte ville foretrekke sjøhytte hvis de skulle kjøpe. To av ti vil til fjells, mens bare fire prosent svarer at de foretrekker innlandet. Til sammenligning vil 12 prosent ha hytte i utlandet.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)