Gå til sidens hovedinnhold

Favorittene til å erstatte Blatter

Fem mann peker seg ut.

Tirsdag ble det kjent at Sepp Blatter trekker seg fra vervet som president i det internasjonale fotballforbundet (FIFA). En ny president skal velges og FIFA annonserte at valget senest vil bli gjennomført i mars 2016.

Kongressen vil tidligst bli avholdt i desember 2015.

Prins Ali av Jordan, som så sent som fredag tapte avstemningen om presidentvervet til Blatter, har gitt beskjed om at han stiller på ny.

- Må diskutere
President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, ville imidlertid ikke bekrefte overfor Nettavisen tirsdag at prins Ali automatisk blir støttet av Norge og UEFA ved et nytt valg, selv om han hadde deres støtte fredag.

- Vi må diskutere det, sa fotballpresidenten til Nettavisen.

Ifølge bookmakerne er det likevel prinsen fra Jordan som er favoritt til å få jobben. Han står nå i 2,1 i odds hos spillselskapet Ladbrokes, ifølge NTB. Fem kandidater virker per nå aktuelle for presidentvervet.

Prins Ali Al-Hussain (Odds 2,1):
Prinsen av Jordan stilte som kjent mot Blatter fredag og måtte se seg slått med 133 mot 73 stemmer, før han trakk seg ut av det hele. Han har likevel annonsert at han nå stiller på nytt og vil også si ja til en midlertidig rolle i FIFA før valget, hvis han skulle få tilbud om det. 39-åringen har hatt en rekke roller innenfor idretten og er blant annet president i Jordans fotballforbund og det vestasiatiske fotballforbundet, samt at han er visepresident i det internasjonale fotballforbundet. Tidligere president i NFF, Per Ravn Omdal, uttalte nylig til Nettavisen at prinsen er en bra kandidat og «en veldig bra kar». De to har jobbet tett sammen.

Michel Platini (Odds 2,6):
Franskmannen har lang erfaring både som fotballspiller og fotballeder. Han var stjerne på det franske landslaget og Juventus på 1980-tallet og har hatt rollen som president i UEFA siden 2006. Platini har vært en av Blatters tøffeste kritikere, men franskmannen har også vært offer for en del kritikk selv. Mange mener 59-åringen ikke har lyktes med flere av reformene han har forsøkt å innføre i europeisk fotball. Financial Fair Play er et av tiltakene som har blitt stemplet som en fiasko.

Luis Figo (Odds: 7):
Den tidligere stjernespilleren i Real Madrid og Barcelona var lenge med som presidentkandidat før årets FIFA-valg, men trakk seg i forkant av avstemningen, fordi han ikke hadde nok støtte. Portugiseren har også gått hardt ut mot Blatters regime og krevd endringer i fotballen.

Michael van Praag (Odds: 9):
Michael van Praag er først og fremst kjent for sin rolle i den nederlandske storklubben Ajax. Han var styreformann i en av klubbens mest suksessrike perioder. Van Praag har senere vært medlem av UEFAs styre. I januar 2015 annonserte han at han ville stille til valg mot Blatter i 2015, men den 21. mai, dager før avstemningen, trakk han seg fra det hele.

Jerome Champagne (Odds: 51):
Champagne er en tidligere fransk diplomat og har senere hatt flere roller i FIFA. Han forlot organisasjonen i 2010, men i 2014 kunngjorde han at han ville stille mot Blatter i 2015-valget. Champagne fikk imidlertid ikke nok støtte og trakk sitt kandidatur for vervet i februar 2015.

David Ginola (Frankrike), David Gill (England), Sjeik Ahmad al Fahad al Sabah (Kuwait), Alfredo Hawit (Honduras), og Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain) er andre som blir trukket fram som kandidater.

Kommentarer til denne saken