Gå til sidens hovedinnhold

Fedje-forlis drepte 10.000 sjøfugl

Server-forliset kostet 10.000 sjøfugl livet. Mange kunne vært reddet med bedre beredskap, mener WWF Norge.

10.000 fugler døde av oljesølet etter at lasteskipet «Server» forliste utenfor Fedje 12. januar i år. Det mener WWF Norge, ifølge Dagsavisen. I en rapport dømmer organisasjonen beredskapen for å redde oljeskadde dyr nord og ned og tar blant annet til orde for en bedre organisering av den frivillige bereskapen langs kysten.

WWF Norge mener det må opprettes en beredskapsenhet med ansvar for oljeskadde dyr og at denne bør samlokaliseres med Kystverkets beredskapsorganisasjon. En slik beredskapsenhet skal sørge for rask iverksettelse av tiltak ved forurensning av typen «Server»-forliset, blant annet opprette mottak for rehabilitering av skadde dyr.

WWF Norge vil også ha retningslinjer for avliving av sterk skadde dyr. I rapporten skriver organisasjonen at Mattilsynet var raskt ute og oppfordret til avliving av skadde dyr og at dette kan ha ført til at mange fugler som kunne vært reddet ikke ble det. Ifølge WWF Norge viser erfaringen fra andre land at over 70 prosent av oljeskadd fugl lar seg rehabilitere og at det er lettest å hjelpe de mest tilgrisede fuglene. I kjølvannet av «Server»-forliset ble bare 35 fugl rehabilitert, ifølge rapporten.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk