Torsdag i forrige uke ble det oppdaget en feil i partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC), kanskje bedre kjent som maskinen som Big Bang-eksperimentet, ved forskningssenteret CERN i Sveits.

Tidligere denne uken uttalte forskerne at eksperimentet ville bli gjenopptatt innen kort tid, men feilen har vist seg å være mer alvorlig enn først antatt, og LHC-maskinen vil nå være ute av drift i minst to måneder, skriver Expressen.

Ukjent feil
LHC, som kostet svimlende 37 milliarder kroner å utvikle, gjennomgår nå omfattende reparasjoner, selv om forskerne ikke er helt sikre på hva som er årsaken til feilen.

- Det er altfor tidlig å si eksakt hva som har skjedd, men det kan virke som om det har oppstått en feil elektronisk kobling mellom to magneter som smeltet som førte til en mekanisk feil som slapp ut heliumet av maskinen, sier CERNS talsmann, James Gillies ifølge Expressen.

Protonstrålen som sendes ut i tunnelen stabiliseres ved hjelp av 1600 magneter. Hver magnet veier bortimot 25 tonn

Maskinen blir nå nedkjølt og holdes på det absolutte nullpunktet, - 273,15 grader celsius. Den kalde temperaturen forårsaker problemer for reparatørene.

- Vi må gjennomføre en kontrollert oppvarming av hver seksjon før vi kan gå inn og reparere den, sier Gillies.

Big Bang
Forskerne ved Cern har tidligere gjennomført et vellykket forsøk med å sende protonstrålen gjennom den 27 kilometer lange underjordiske tunnelen.

Hensikten er å sende protonpartikler mot hverandre i en ekstrem høy fart, og deretter la de kollidere. Denne kollisjonen vil gjøre det mulig å forske på de små prosessene som fant sted i øyeblikket etter Big Bang.

Etter planen skulle de i løpet av neste måneden sende ut protonpartiklene med 70 prosent av kapasiteten til maskinen. Det er først når maskinen kjøres på dette nivået at forskerne kan begynne å samle date og starte analysen.

Målet med LHC er å gjenskape visse prosesser i universet, og det viktigste eksperimentet vil være å påvise teorien om Higgsboson til Peter Higgs. Higgs er en forsker som utarbeidet en teori om hvordan partikler samler masse.

.