Gå til sidens hovedinnhold

Feirer jul med fremmede

I kveld drar Amall Mahmoud Shamasneh og datteren Diala (8) til Tønsberg for å feire jul med noen de aldri har møtt før.

MELSOMVIK/TØNSBERG (TB.no): I år blir det en annerledes julefeiring for Amall og datteren, som bor i Melsomvik. De skal nemlig spise norsk julemiddag og utveksle gaver med en vilt fremmed familie i regi av Røde Kors Vestfold.

– Jeg var veldig usikker før jeg meldte meg på. Nå er jeg litt nervøs og spent, men jeg håper det hår bra, sier Amall til tb.no.

Hun og datteren har tatt imot tb.no julaften morgen. Klokken 17 blir de hentet av sine nye venner og kjørt til Tønsberg.

Diala gleder seg. Hun har nemlig hørt at vertskapet har både hund og katt.

– Jeg tror det blir kult og spennende, sier hun.

– Vanskelig å få nettverk

Amall og datteren kom til Norge fra Palestina for seks år siden. Selv om Diala går på Melsom skole og Amall jobber som miljøterapeut i Tønsberg kommune, synes hun det er vanskelig å få venner blant nordmenn.

– Det er ikke lett å få seg et nettverk i Norge. Nordmenn er veldig lukkede. De er litt som en mur: vanskelig å trenge gjennom, mener hun.

Derfor prøver de nå noe helt nytt.

Det gjør også de fremmede som inviterer dem inn i sin stue på julaften, nemlig Nina Viel Sakshaug og hennes sønn på 14.

– Jeg leste om julesentralen i VG og tenkte at «Dette vil jeg være med på», forteller hun til tb.no.

– Vet hvor trist det er

Hennes egne opplevelser inspirerte henne til å åpne hjemmet sitt.

– Jeg har selv sittet som alenemor på julaften, og vet hvor trist det er. I tillegg blir det alltid julemat til overs. Jeg synes også det er viktig å hjelpe til lokalt, og ikke bare sende penger til utlandet, sier hun.

I tillegg til Nina og sønnen, kommer det også et par slektninger fra Trøndelag. Dermed blir de seks til bords denne kvelden.

Forhørte seg om skikker

Da Røde Kors koblet de to små familiene sammen, ringte Nina til Amall.

– Vi gjør ikke noe spesielt for dem, men jeg forhørte meg på forhånd om hvilke skikker de har og hva hun kan akseptere. For henne var det ikke et problem at vi serverte ribbe eller vin selv om de selv verken spiser svin eller drikker alkohol. Jeg spiser ikke svin selv heller, så vi serverer både ribbe og pinnekjøtt uansett.

Nina er opptatt av at opplevelsen skal bli god og trygg for alle parter. Derfor blir det heller ikke overstrømmende mengder alkohol.

– Det blir en barnevennlig julefeiring, sier hun.

Amall setter stor pris på at Nina ringte for å ta en prat på forhånd.

– Det var veldig hyggelig at hun ringte og spurte om maten og om vi var allergiske mot husdyrene de har, sier hun.

Hun forteller at hun liker å prøve ut nye ting, og tror julefeiringen kan være en god opplevelse for datteren. Tidligere år i Norge har de fulgt tradisjonene med pakker, god mat og litt pynting.

I år får feiringen imidlertid en helt ny dimensjon – og kanskje de til og med får noen nye venner til jul?

Ifølge tall fra Røde Kors Vestfold var det per 13. desember 31 familier som har tilbudt seg å åpne sine dører for fremmede på julaften. 7 familier eller enkeltpersoner har søkt etter noen å dele julaften med.

Denne saken er levert av Tønsberg Blad.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken