Gå til sidens hovedinnhold

Felte naboens bjørk på fest

Nå kreves 22-åringen for 190.000 kroner. Se video.

En 22 år gammel mann felte under et vorspiel i september 2008 naboens 15 meter høye prydbjørk for moro skyld. Nå blir han krevd 190.000 kroner i erstatning av eieren. De skal ha møttes i forliksrådet uten at saken ble løst, skriver TA .

- Han mente kravet var for høyt, og har nektet å betale, sier advokat Haakon Utne Kierulf, som representerer huseieren, til avisen.

Rettssak på trappene
Erstatningsbeløpet omfatter nyplanting av et voksent tre og er innhentet fra fagmann. Huseieren skal også ha hatt noen andre kostnader knyttet til skadeverket, og andre trær og busker som ble skadet.

- Vi krever det som blir anbefalt av en fagmann. Slike trær er dyre og det er vanskelig å garantere for at dette vi lykkes, sier advokaten.

Rettssaken starter i Nedre Telemark tingrett 31. mai.

Lovbestemt
Tirsdag skrev NA24 om at det kan være svindyrt dersom man svinger motorsagen på naboens tomt.

Nabolovens § 3 har bestemmelser om når trær er ulovlige:

  • Treet må være til skade eller særlig ulempe. Skaden må være påviselig, for eksempel at skyggen fra treet gjør at planter vokser dårlig eller dør. Særlig ulempe betyr at ulempen klart må overstige bagatellnivået. For øvrig kan ulempen bestå i nærmest hva som helst, fra skygge for sol og hinder for utsikt til forverrede allergiplager.
  • Treet må stå nærmere hus, hage, tun eller dyrket jord på naboeiendom enn en tredjedel av trehøyden.
  • Er det nevneverdig om å gjøre for eieren at treet blir stående, så skal det stå. Kravet er ikke veldig strengt, men man må kunne dokumentere en nytteverdi av treet. Det må for eksempel gi ly for vær og vind, eller skjerme for innsyn. Det kan også være estetiske eller affeksjonsmessige årsaker til at det skal bli stående

Omfattes ikke de omstridte trærne av § 3, må den generelle regel i nabolovens § 2 brukes. Den omfatter all slags aktivitet på egen eiendom, også trær.

- Man bør ikke la seg friste til å løse tvisten ved bokstavelig talt å ta sagen i egne hender. Vi har sett flere eksempler på at urettmessig hugst av naboens trær har medført erstatningsansvar på hundretusenvis av kroner, meldte advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

At erstatningen kan bli såpass stor skyldes blant annet at store trær må gjenskaffes i utlandet, og kjøres med trailer til Norge. Videre trenger bistand til planting og ettersyn av trærne.

Her kan du se video av nedkuttingen:

HTML EMBED
Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken