Gå til sidens hovedinnhold

Fem år for krigsforbrytelser

Norges første tiltalte krigsforbryter etter krigen er dømt til fem års fengsel for overgrep serbere under krigen i Bosnia-Hercegovina.

Mirsad Repak (42) var soldat i Croatian Defence Forces (HOS) og var tiltalt for en rekke overgrep mot sivile serbere, blant annet i militærleiren Dretelj i Capljina.

42-åringen har vært bosatt i Norge siden 1990-tallet, og blir den første personen i Norge som ble tiltalt for krigsforbrytelser i Norge etter andre verdenskrig. blir prøvet under den nye krigsforbryterloven.

Aktor Pål K. Lønseth hadde lagt ned påstand om 10 års fengsel. Dommen lyder altså på halvparten.

Dommen i Oslo tingrett er svært viktig fordi det er den første av flere påtaler som norsk påtalemyndighet planlegger mot tidligere soldater bosatt i Norge.

Nektet skyld
Repak var befal i HOS tidlig på 90-tallet, og deltok i interneringen av sivile serbere. Tiltalen mot ham omfattet internering og overgrep mot 17 navngitte serbere. Mannen ble dømt for krigsforbrytelser ved frihetsberøvelse og et tilfelle av vold under avhør.

I tillegg var han tiltalt for voldtekt av en serbisk kvinne. Dette tiltalepunktet ble han frikjent for.

Under rettssaken i Oslo tingrett nektet Repak skyld. Han mener han måtte utføre ordre som soldat i krigen.

- Han har lidd over det han måtte gjøre, og det han ble beordret til å gjøre. Det har plaget ham i alle år, sa hans forsvarer Heidi Backe Wiig under rettssaken.

Blir anket
Krigsforbrytersaken i Oslo tingrett blir anket videre. Påtalemyndigheten anket saken på stedet. 42 år gamle Mirsad Repak tok betenkningstid. I tillegg til å hevde seg uskyldig har et av forsvarets største ankepunkter i denne saken vært at Repak er tiltalt for brudd på en lov som ble skrevet etter at han gjorde lovbruddene.

LES EGEN SAK: Dette har ikke skjedd siden krigen

Nettavisen oppdaterer saken.

Nedenfor: Kart over Bosnia Hercegovina hvor Detelj er avmerket. Du kan zome inn for å se tettstedet.

HTML EMBED
Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken