Gå til sidens hovedinnhold

Fem døde - over 1000 arrestasjoner

London-politiet innrømmer at de ble tatt på sengen av opptøyene.

Fem personer er døde som en følge av opptøyene i England så langt.

Politiet i London melder klokka 09 fredag om 1051 arrestasjoner knyttet til vold, ordensforstyrrelser og plyndring så langt. 591 er siktet.

Jobbet døgnet rundt
- Vi har utmerkede politifolk som har jobbet døgnet rundt for å pågripe de som er involvert i uroen både på gata og som et resultat av politiarbeid gjennom Operasjon Withern, uttalte talskvinne for Metropolitan Police, Christine Jones, torsdag kveld.

Politioppbudet i London natt til fredag var like stort som forrige døgn med 16.000 tjenestemenn og -kvinner i sving. Det har vært rolig i London de to siste nettene, ifølge politiet.

Ble tatt på sengen
Men nå innrømmer politiet at de ble tatt på sengen av opptøyene. Selv om de politifolkene som var på jobb gjorde så godt de kunne, var politistyrken innledningsvis altfor liten til å møte volden.

- Det er klart at vi ikke hadde det antallet vi trengte på jobb for å håndtere det til tross for at vi mobiliserte like mye tjenestefolk som hele West Midlands Police har til rådighet. Våre tjenestemenn og -kvinner gjorde sitt beste, og de gjorde det modig og satte seg selv i fare for å kunne trygge London, sier Jones.

Det verste døgnet
Opptøyene begynte i Tottenham lørdag, og spredte seg raskt til andre deler av storbyen og også andre byer i England. Tirsdag våknet Londons innbyggere til et nedslående syn, etter den verste natten med opptøyer. 22 av 32 valgkretser var berørt. Bygninger og kjøretøyer var satt i brann, brannvesenet hadde over 1700 anrop, og det var omfattende plyndring av butikker.

De døde
Opptøyene har kostet fem personer livet.

Torsdag ble tre personer drept da de ble påkjørt av en bil i Birmingham. Det skal ha skjedd da de forsøkte å hindre plyndring. De tre er Haroon Jahan (21), Shazad Ali (30) og Abdul Musavir (31).

Fredag melder britiske medier at Richard Mannington Bowes (68), som ble livstruende skadet da han ble angrepet mens han forsøkte å slukke en brann i Vest-London mandag. Politiet har innledet drapsetterforskning.

Mandag kveld ble Trevor Ellis (26) funnet død med skuddskader i en bil i Croydon i Sør-London. Politiet tror han var involvert i et gjengopprør.

Opptøyene startet sist lørdag etter en fredelig demonstrasjon i forbindelse med drapet på Mark Duggan (29) i Tottenham tidligere samme uke.

Kommentarer til denne saken