Gå til sidens hovedinnhold

Fem fugler er funnet døde

Fem gulspurv er funnet døde på Skreia. Nå skal de sjekkes for salmonella og fugleinfluensa.

Fem gulspurv ble funnet døde på en gårdsplass på Skreia mandag ettermiddag. Politiet sier at de vil levere fuglene til Mattilsynet i Gjøvik for undersøkelse, melder Oppland Arbeiderblad på sine nettsider.

- Det er veldig lite sannsynlig at det er snakk om fugleinfluensa, siden dette ikke er trekkfugl. Mest sannsynlig dreier det seg om utmattede småfugl. Det er ikke uvanlig at noen av de dør om vinteren, sier distriktssjef Ellen Fuglerud i Mattilsynet på Gjøvik til Nettavisen.

Tidligere i vinter er det påvist salmonella i døde fugler, og dette kan være årsaken til at de fem fuglene døde, melder Oppland Arbeiderblad (OA).

– Salmonella finnes i småfugl, og de kan smitte hverandre. De kan også smitte de som legger ut mat til dem, eller andre steder der det er småfugl, sier Fuglerud til OA.

Hun anbefaler folk som mater småfugler til å bruke hansker og ikke ha direkte kontakt med fugler eller fuglemat. De bør også fjernes slik at ikke katter blir smittet av salmonella.

- Vi sender fuglene over til Veterinærinstituttet i morgen, så får vi se hva de sier. Resultatene er nok ikke klare før i neste uke, sier hun til Nettavisen.

Rutinene for fugleinfluensa ble skjerpet i fjor, og de blir nå gjennomgått på nytt etter funnene i Storbritannia. Mattilsynet ber også om at fjærkre holdes innendørs, og de ber alle som driver med fjærkre om å registrere seg, melder OA.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren