Gå til sidens hovedinnhold

Fem grunner til å se Super Bowl

Denne helgen kan det være morsomt å ofre nattesøvnen.

Natt til mandag, klokken 00.30 norsk tid, starter Super Bowl XLIX i Phoenix i Arizona, USA. Regjerende mester Seattle Seahawks møter New England Patriots.

Tidspunktet er ikke akkurat optimalt for oss nordmenn. Likevel kommer mange tusen av oss til å sitte våken hele natten for å se på det største idrettsshowet i USA.

Her er fem grunner til at du også bør gjøre det:

1. Deflategate

Et av de store samtaleemnene i amerikansk media har fått kallenavnet "Deflategate". Under kampen mellom New England Patriots og Indianapolis Colts 18. januar, brukte Patriots fotballer som hadde for lite luft i seg. Tester viste at 11 av 12 baller manglet den nødvendige mengden luft.

Saken er under etterforskning og det vil være en stor skandale dersom det viser seg at dette var bevisst juks fra Patroits' side.

NFL har stort spillerom når det gjelder en eventuell straff mot Patroits, men det kommer nok ikke til å påvirke lagets plass eller resultat i Super Bowl.

Da New England Patriots i 2007 ble tatt for å bruke en assistent til å spionere med New York Jets' defensive tegn gjennom et kamera på sidelinjen, fikk trener Bill Belichick 500.000 dollar i bot, laget 250.000 dolalr i bot og i tillegg ble New England fratatt sitt førsterundevalg i draften.

2. Det er verdens viktigste reklame-event

Å investere i en TV-reklameplass under Super Bowl er prestisje for de store selskapene i USA. Det kostet i fjor fire millioner dollar for å få inn en reklamesnutt på 30 sekunder i sendingen. En reklame på ett minutt kostet det dobbelte, ifølge Forbes. Nå spekuleres det i at 30 sekunder vil koste 4,5 millioner dollar.

Økonomimagasinet Forbes har konkludert med at dette faktisk er vel anvendte penger, med tanke på hvor mange seere reklamene når ut til. Veldig mange av dem som ser på Super Bowl, gjør det hovedsakelig for å få se de nye og ofte kreative reklamene.

Finalen i 2012 skal være den som har generert størst reklameinntekt under TV-sendingen. Møtet mellom New England Patriots og New York Giants ble akkompagnert av 245 millioner dollar i reklameinntekter.

Viasat 4 har sine egne annonsører å tenke på, så disse reklamene blir ikke vist for norske seere under Super Bowl, men du vil sannsynligvis få se de beste av dem i Nettavisen mandag.

3. Det spektakulære pauseshowet

En annen grunn til at så mange ser på Super Bowl, er showet som presenteres i pausen. Det er alltid en stor artist eller to som opptrer. I år er det Katy Perry og Lenny Kravitz som går på scenen.

Katy Perry har angivelig lovt å oppføre seg godt, så vi kan ikke forvente en skandale som den Janet Jackson sto for da puppen plutselig ble synlig i 2004, men det ryktes at Perry har en overraskelsesgjest med seg.

4. De sportslige prestasjonene

Man trenger ikke å kunne reglene i amerikansk fotball for å sette pris på quarterbackenes lange pasninger og backenes knallharde taklinger. Dette er ikke en idrett for fløtepuser.

Reglene er ikke så kompliserte som det først kan se ut til. Det laget som har ballen, har fire forsøk på å komme seg ti yards framover i banen. Spillet starter med at ballen kastes tilbake til quarterbacken, som enten prøver et løpespill ved å gi ballen til en "runningback", et pasningsspill ved å kaste den til en "wide receiver" eller forsøker å løpe med den selv.

Hvis et lag får ballen inn i "end zone", scorer man en touchdown og får seks poeng, samt muligheten til å score et ekstra poeng gjennom å sparke ballen mellom målstengene.

Les mer om reglene her.

5. Den intense nerven

I amerikansk fotball kan ting snu utrolig fort. En touchdown er verdt seks poeng, sju hvis man setter ekstrapoenget, så et uventet balltap kan få store følger.

Dette medfører at det som regel er skikkelig nerve i kampene. Det skal en del til for at en kamp avgjøres lenge før tiden går ut.

P.S. Viasat 4 sender Super Bowl XLIX direkte natt til mandag. Sendingen starter søndag klokken 22.00. Viasat arrangerer også en Super Bowl-fest på Colosseum kino i Oslo fra klokken 21.00.

Kilder: Forbes, The Independent, WWLTV

Kommentarer til denne saken