Gå til sidens hovedinnhold

Fem tiltalt for Kadra-overfall

Fem personer er tiltalt for å ha overfalt norsk-somaliske Kadra Noor (26).

Det var i april i fjor at Kadra ble angrepet og slått i bakken av flere somaliske menn rett utenfor Venstres hus ved Youngstorget i Oslo.

- I Somalia dreper vi sånne som deg, skrek mobben før de banket Kadra bevisstløs.

Nå har Statsadvokatene i Oslo tatt ut tiltale i saken. Påtalemyndigheten mener motivet bak angrepet er Kadras uttalelser om Koranens kvinnesyn, skriver Dagbladet.

Overfall ble filmet
Overfallet ble fanget opp av overvåkingskameraer på stedet, og personene man så på videoen stemte overens med dem Kadra utpekte som voldsmennene.

- En av mennene skrek «Du tråkker på Koranen», og jeg tenkte «I Allahs navn, hva er det som skjer?» fortalte Kadra til Nettavisen etter hendelsen.

Hun klarte ikke å holde tårene tilbake da hun fortalte om det grusomme overfallet.

Utfordret kvinnesyn
Noen dager før hendelsen oppfordret Kadra Islamsk Råd til å tolke Koranens kvinnesyn på nytt. Like etterpå ble hun altså overfalt.

Voldssaken førte til sterke reaksjoner, helt opp til øverste hold i politikken da statsminister Jens Stoltenberg inviterte Kadra til et møte. Han mente overfallet var et angrep på ytringsfriheten.

- Det er veldig viktig å ta sterkt avstand fra alle angrep på ytringsfriheten, på alle jenter og jenter med minoritetsbakgrunn spesielt, sa Stoltenberg til Nettavisen.

Statsministerens støtte sto imidlertid i sterk kontrast til det lederen av Det Islamske Forbundet uttalte etter overfallet, at han sådde tvil om hvorvidt Kadra snakket sant.

- Det er lov å være uenig med det Kadra sier, men det er uakseptabelt å bruke vold for å forsøke å gjøre Kadra taus, sa Stoltenberg.

Blitt drapstruet
Kadra ble landskjent da hun i TV 2-programmet «Rikets tilstand» for åtte år siden avslørte at imamer i Norge oppfordret til ulovlig omskjæring av kvinner.

Etter dette ble Kadra både hyllet og drapstruet, og har måtte leve med skjult identitet og hemmelig adresse.

Rettssaken mot mennene som skal ha overfalt Kadra er ennå ikke berammet.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen