Gå til sidens hovedinnhold

Fem unge kvinner døde av p-piller

Leger roper varsko etter at hele fem norske kvinner døde etter p-pillerbruk i fjor.

De fem kvinnene døde av blodpropp forårsaket av p-piller. En var 16 år, en annen 17 år, mens resten var i slutten av 20-årene, skriver Dagens Medisin. I ett av tilfellene var kvinnen røyker.

Legemiddelverket mottok i fjor rekordmange meldinger om alvorlige bivirkninger etter bruk av p-piller og andre prevensjonsmidler.

Vurderer endringer
Nå vil Legemiddelverket i samråd med norsk ekspertise se om det bør gjøres endringer i anbefalingene for p-pillebruken.

- Vi snakker her om unge, friske kvinner som har fått alvorlige bivirkninger av p-piller. Det er etter min oppfatning all grunn til å gå nøye gjennom anbefalinger og regler for forskrivning av p-piller. Jeg registrerer at Legemiddelverket nå vil se på anbefalingene, og jeg forventer at allmennlegene blir trukket med i dette arbeidet, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund.

70 rapporter
Totalt fikk Legemiddelverket 70 rapporter i 2006 om alvorlige bivirkninger etter p-pillebruk mot 44 året før. Av de 70 hendelsene, gjaldt 44 ulike former for tromboembolier (blodpropper).

- Det har vært stor medieoppmerksomhet rundt bivirkninger av p-piller i fjor, særlig rundt Yasmin. Dette kan ha ført til økt rapporteringsfrekvens, sier seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket.

Dansk TV 2 meldte i juni i fjor at danske leger melder om langt flere blodpropp etter bruk av Yasmin, enn konkurrerende p-piller. Ifølge British Medical Journal mistenkes Yasmin for å være årsaken til to dødsfall i Danmark.

Fraråder ikke bruk
Men Pernille Harg vil ikke fraråde bruk av Yasmin.

- Problemet vi omtaler her gjelder ikke bare Yasmin. Vi vil vurdere om det er grunn til å gi mer detaljerte råd for p-pillebruk generelt. Men vi vil presisere at generelt er p-piller en trygg prevensjonsmetode, sier Harg til Nettavisen.

- Hvordan kan det være trygt hvis hele fem friske kvinner døde av p-piller i fjor?

- Vi har alle en viss risiko for å få blodpropp, det kan skje enhver. Risikoen blir noe økt hvis en bruker p-piller. Det en forsvarer bruk av p-piller med, er at blodpropp kan ramme 2 til 4 av 10. 000 p-pillebrukere som bruker prevensjonsmiddelet. Det er en større risiko for å få blodpropp ved både abort og graviditet, sier Harg.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen