Gå til sidens hovedinnhold

Ferie som gir god samvittighet

Reis Norge rundt med god samvittighet. Her får du tipsene.

(SIDE2): Årets norgesferie kan bli en grønn ferie. Det gjelder bare å holde seg unna cruiseskipene, hurtigbåtene og for mange flyplasser.

Tog og sykkel
Et godt utgangspunkt er togtabellen til NSB. Våre statlige jernbane har fått mye negativ oppmerksomhet, men dette gjelder i all hovedsak forsinkelser og tekniske problemer i rushtrafikken på hverdagene. Som transportmiddel i ferien er togselskapet en miljøvinner og uansett en behagelig reise. La feriefølelsen synke inn i setet på tog som snirkler seg gjennom det norske landskapet.

Skal man først gjøre ferieturen så miljøvennlig og storslagen som mulig, er en kombinasjon av tog og sykkel alltid å foretrekke.

En sykkeltur oppe på Hardangervidda knytter sammen norsk natur og sporty aktiviteter. Ta sykkelen med på toget og dra til et av stoppestedene langs Rallarvegen. Herfra er det bare å trå til i en eller annen retning. Les mer om Rallarveien og andre sykkelturer på nettsidene til Syklistenes Landsforening.

Grønn innovasjon
- Det finnes ikke noen samlet oversikt over destinasjoner eller arrangører som satser på miljøvennlig ferie, sier Audun Pettersen, avdelingsleder for reiseliv hos Innovasjon Norge.

De kan ikke presentere noen grønn reiseguide til Norge, men her har Pettersen plukket ut et knippe eksempler:

- Gålå er antakelig den destinasjonen i Norge som har gjort mest innenfor miljøområdet og profilert seg kraftig på det.

- Rauland har også deltatt i destinasjonsprosjekter om miljøutvikling og har mange gode bedriftseksempler.

- Scandic, hotellkjeden som var tidligst ute og har jobbet systematisk med miljø i mange år.

- GRIP har utviklet en del veiledningsmateriell for reiselivsnæringene og gjennomført flere piloter. De har også laget www.greenhotels.no som gir en oversikt over miljømerkede hoteller i Norge.

- Eceat er en europeisk organisasjon som tidligere har utviklet «Green holiday guides», for blant annet Norge.

- SAS har begynt med «green landings», hvor ny teknologi gjør at disse landingene sparer 200 kilo med drivstoff hver gang. I tillegg reduserer de flystøyen betraktelig. Les mer her.

- Ellers har Norges forskningsråd nettopp innvilget seks millioner til et miljøprosjekt innen reiselivsforskning i regi av Vestlandsforskning. Les også: Skal forske mer på turistene.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les mer om grønnere ferie her: