I fjor sommer ble mannen torturert og sperret inne av tre menn og en kvinne i over to døgn. Nå må de fire antatte gjerningspersonene på 23, 26, 31 og 57 år, møte i Sarpsborg tingrett, tiltalt for frihetsberøvelse eller medvirkning til dette.

Det var natt til lørdag 18. august i fjor at flere av de tiltalte troppet opp i leiligheten til offeret. Ved 04-tiden på natten tok de ham med makt til en annen adresse.

- Dette er en alvorlig sak. Det er en stygg sak for alle de tiltale, sier politiadvokat Nils Vegard ved Østfold politidistrikt til Nettavisen.

Innesperret over to døgn
Ifølge tiltalen skal mannen ha blitt slått og sparket en rekke ganger i hodet og på kroppen, slik at han begynte å blø fra nesen. Deretter startet den grove tortureringen:

«De uttalte at de ville torturere han, eller lignende, samtidig som de tok en rekke ladegrep på en pistol foran ham, og festet en strømledning til hodet hans», står det i tiltalen.

De fire skal så ha holdt mannen innesperret helt til mandag ettermiddag, altså i over to døgn før han selv klarte å rømme.

Ved 23-tiden søndag kveld ble han imidlertid fraktet til en annen adresse der han ble plassert i en uregistrert bil. Han var da påsatt håndjern og var tapet rundt munn og føtter.

Etter et par timer i bilen ble han hentet av en av de tiltalte, og han ble så låst inn på en ny adresse. Der var han helt til han dagen etter klarte å rømme.

- Et oppgjør i stoffmiljøet
Politiet mener det er snakk om et oppgjør på grunn av pengegjeld i narkotikamiljøet.

- Det høres ut som et oppgjør i stoffmiljøet, en økonomisk affære i stoffmiljøet, hvor det da er flere personer som da i større eller mindre grad har tatt med en person, fanget ham, utøvd vold og holdt ham skjult til han klarte å stikke av selv, sier Vegard til Nettavisen.

Han bekrefter også at det skal ha blitt brukt en strømledning i forbindelse med mishandlingen.

- Det er festet en strømledning til hodet hans, men om det er satt på strøm på er et annet spørsmål. Det får vi komme tilbake til i hovedforhandlingen. Men ledningen er en del av trusseldelen, sier Vegard.

- Var i presset situasjon
Forsvareren til en av de tiltalte mennene, advokat Harald Otterstad, sier at hans klient bare var med på deler av kidnappingen.

- Han har erkjent delvis straffskyld, for han var ikke med i første del av hendelsesforløpet hvor man skal ha brukt vold. Men han var den som oppbevarte ham i huset sitt fra søndag til mandag, med viten om at dette var mot guttens ønske. Han erkjenner altså at han har bidratt til det, sier Otterstad til Nettavisen.

Otterstad mener hans klient litt ufrivillig ble dratt inn i saken.

- Han ble trukket inn i saken ved at de andre tiltalte henvendte seg til ham og ba om at han skulle holde ham i sin varetekt, og da måtte han velge litt mellom pest eller kolera. Derfor sørget han for at han ikke klarte å komme seg unna, men han klarte å rømme, sier Otterstad.

Forsvareren avviser at hans 26 år gamle klient, som hadde et betydelig rusmisbruk på den tiden, var med på planleggingen av mishandlingen.

- Men han kom i en ganske presset situasjon. Dette var noe han ikke var med på i utgangspunktet. Han kjente ikke til saken før han plutselig fikk fyren servert på døra, og fikk beskjed om at «nå må du oppbevare ham», sier Otterstad til Nettavisen.

De tre andre tiltalte i saken skal være mer eller mindre bekjente av 26-åringen, ifølge advokaten.

Fikk hund til å angripe
Flere av de tiltalte i saken er også tiltalt for flere andre forhold. En av dem skal blant annet ha kommandert sin hund til å angripe en politibetjent i Sarpsborg sentrum. Hunden bet politibetjenten i høyre hånd, men unngikk skader fordi han hadde på seg vernehansker.

En av de andre tiltalte skal ha forsøkt å sparke en Securitas-vakt, men han traff ikke. Samtidig er flere av dem tiltalt for ulovlig oppbevaring av narkotika.

- Hvor streng straff risikerer de tiltalte i saken?

- Vi snakker om opptil flere års fengsel, sier politiadvokat Nils Vegard.

Ifølge tiltalen tas det også forbehold om at det i rettssaken vil bli lagt ned påstand om erstatning til offeret. Forsvareren til den 26 år gamle tiltalte mannen, mener hans klient bør få tilståelsesrabatt.

- Han er for øvrig i rehabiliterende tiltak for sitt rusmisbruk, så jeg er relativt optimistisk for utfallet for hans del. Det vil bli aktuelt å prosedere på en betinget dom med vilkår om å fortsette behandlingen. Han er inne i et ganske kontrollert regime allerede, sier Otterstad til Nettavisen.

Rettssaken starter i Sarpsborg tingrett den 13. mai. Det er satt av tre dager til saken.