Gå til sidens hovedinnhold

FIFA: - Vi har gjort mange feil

Tar et oppgjør med korrupsjon.

Det internasjonale fotballforbundet har i mange år vært plaget av korrupsjon og hemmelighold.

Eksekutivkomiteen i FIFA, som består av 25 mektige medlemmer, er flere ganger blitt avslørt for bestikkelser i forkant av viktige avstemninger om kommende VM-arrangører.

Den åpenlyse korrupsjonen er gått hånd i hånd med hemmelighold når det kommer til størrelsen på lønnssedlene ved hovedkontoret i Zürich i Sveits. I målinger for «god ledelse» ligger FIFA helt i bunnen, langt under Den internasjonale olympiske komité (IOK) – og det til tross for en omfattende reform.

Flere kan stemme
Midt i kritikken mener kommunikasjonsdirektør Walter De Gregorio at FIFA de seneste månedene har tatt noen avgjørende steg som med tiden vil endre oppfattelsen til det så ofte utskjelte forbundet.

- Vi har gjort mange feil i fortiden, og selv om vi gjennomfører reformer, vil vi fortsatt gjøre feil, sier De Gregorio.

- Det er blitt besluttet at det i fremtiden er kongressen og ikke eksekutivkomiteen som skal velge VM-arrangør. Nå er det 209 mennesker i stedet for 25 som skal stemme, forklarer FIFAs kommunikasjonsdirektør.

Truer med sanksjoner
Heretter vil det bli mulig å suspendere medlemmer av for eksempelvis eksekutivkomiteen midlertidig eller på permanent basis.

– Det er opprett en ny etikk-komité med to kamre. Formann Michael Garcia har ingen økonomiske begrensninger og kan kreve å se alle dokumenter han ønsker. Ellers blir det sanksjoner, sier De Gregorio.

3713815

FIFA fordeler 75 prosent av forbundets milliardinntekter til fotballen. De Gregorio sier at det med så store og mange utbetalinger nesten uunngåelig vil bli koblet til korrupsjon og kjøp av stemmer.

- Når FIFA-folk gir penger til et prosjekt, tror folk at det er fordi at de vil sikre makt eller kjøpe stemmer. Men hva er alternativet? Det er veldig komplisert. Dette blir diskutert i FIFA, men spørsmålet er hvor sikkert system du kan lage.

Var uten penger
Walter De Gregorio medgir at forbundet fortsatt mangler aldersgrense for medlemmer og en grense for antall valgperioder et medlem kan sitte.

Kommunikasjonssjefen vil også åpne opp hemmeligholdet rundt lønnsutbetalinger, men ber om tålmodighet.

- FIFA var for få år siden en organisasjon uten penger, men på midten av 1990-tallet kom de store fjernsynsavtalene. Inntjeningen kom raskt og organisasjonen forsøker å følge med. Man har derfor en struktur som passer bedre til en virksomhet uten penger. Og vi må finne en struktur i FIFA som passer til dagens bilde, hvor det hele er blitt en global virksomhet

Tegn til bedring
Den sveitsiske professoren Mark Pieth har de to siste årene ledet en komité som skal komme med forslag til hvordan FIFA skal bli bedre styrt. Han ser tegn til bedring.

- Det tar lang tid å endre FIFA, og jeg visste ikke at det ville være såpass motstand. Spesielt fra noen land i Sør-Europa. Den nye etikk-komiteen har dyttet en del folk ut, og det er viktig at det ikke kommer inn folk med tilsmusset bakgrunn. De nye som kommer inn, vil bidra til store endringer, mener Pieth. (©NTB)

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken