Gå til sidens hovedinnhold

Fiker til konkurrentene

Nærmer seg 10 prosent for partiet.

Venstre-leder Lars Sponheim kan smile over 8,7 prosent oppslutning på det politiske barometeret for mai som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Målingen er utført i perioden 4.-11. mai. Det betyr at den ikke har tatt hensyn til «fikenbladdebatten» som har skapt harme og debatt gjennom uken - og som startet med Sponheims famøse sammenligning i Nettavisen mandag:

«Brustad bak et fikenblad...»
- Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg, sa Sponheim til Nettavisen - i en kommentar til vendingen i Aker-saken.

Les også: - Spill for galleriet

- Trenger det minste fikenbladet
Utspillet har skapt mange reaksjoner, blant annet hos Kristin Halvoresen (SV), som kommenterte utspillet på LO-kongressen tirsdag slik, ifølge tv2.no;

- Noen ganger så tenker jeg at likestilling i Norge har kommet veldig langt, men så så jeg på Lars Sponheim i går. Så tenker jeg at det er jo så pinlig (...) Fordi vi kvinner som har vært ute en vinternatt før, vet jo at de mannfolka som er sværest i kjeften og mest sjåvinistiske, det er de som trenger det minste fikenbladet selv, sa Halvorsen.

Misliker humoren
Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle er verken imponert over Lars Sponheims og Kristin Halvorsens fikenblad-humor:

– Jeg synes det er grenseløst tåpelig. Det er ikke spesielt morsomt. Det er i alle fall ikke så morsomt som Sponheim tror, sa Stanghelle til NTB onsdag.

Andre kvinner reagerte slik:

– Han går langt over streken. Dette er en kommentar som hører hjemme i barnehagen og ikke i den politiske debatten, har Anette Tretttebergstuen (Ap) uttalt til VG.

Også Frp-formann Siv Jensen, likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingsrepresentant Eirin Sund (Ap) mener Sponheim tråkket i salaten med uttalelsen.

- Fritt for Frp
Til ANB forklarer Sponheim fremgangen for partiet slik:

- Jeg tar det som et uttrykk for at mange borgerlige velgere ønsker et politisk alternativ som er fritt for Frp-politikk. Det betyr at det finnes et potensial for et anstendig borgerlig alternativ blant folk som ikke vil ha Frp inn i regjeringskontorene. Det kan de være sikre på ved å velge Venstre, sier Sponheim.

Les også: Så mye lovet de - så mye holdt de

Prosentvis oppslutning om de enkelte partiene i mai (med endringene fra forrige måned i parentes):

-Arbeiderpartiet: 29,0 (minus 0,1)

-Høyre: 13 (minus 0,9)

-Fremskrittspartiet: 28,5 (som sist)

-Sosialistisk Venstreparti: 7,1 (minus 0,5)

-Kristelig Folkeparti: 5,9 (som sist)

-Senterpartiet: 4,3 (minus 1,5)

-Venstre: 8,7 (pluss 2,5)

-Rødt: 1,7 (pluss 0,1)

-Kystpartiet: 0,6 (som sist)

-Andre:1,3 (pluss 0,5)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken