SOTSJI (Nettavisen): Lørdag kunne Norge endelig juble for fantastiske ski og tre jenter på seierspallen i Sotsji, etter at Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira sikret tredobbelt norsk på tremila.

Det ble allerede tidlig i løpet klart at seieren ville stå mellom de tre, da de tøffeste konkurrentene falt av én etter én. Bak kulissene var det imidlertid dramatikk allerede før start da juryen valgte å salte løypene under en halvtime før startskuddet gikk.

Juryen gjorde endringer
Det førte til en endring i de norske jentenes taktikk.

- I dag tidlig da vi så hvordan været var, så mente vi at det ville lønne seg å bytte ski på hver runde. Vi hadde mange tester på ski i går, og fant ut at det ville lønne seg å bytte ski etter 10 kilometer, sier langrennssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

- Så ble det litt kaldere i natt enn det vi trodde. Klokken 12:58 bestemte også juryen at de skulle salte de mest solrike plassene, og dermed ble det enda fastere. Da bestemte vi at det lønte seg å gå 20-kilometer på det første paret, for så bytte etter 20 kilometer, sier Skinstad.

Magesår og hjerteinfarkt
Men de norske jentene virket å være godt fornøyd med skiene, for da de passerte stadion etter 20 kilometer, valgte de igjen å stå over skibytte.

Glidesjef Ronnie Frydenlund Hansen var i utgangspunktet skeptisk til at jentene kun skulle bytte skiene én gang, og skal vi tro landslagstrener Egil Kristiansen gikk det hardt ut over Hansen.

- Jeg tror vi ga Ronnie, som er glidsjef, både hjerteinfarkt, magesår og andre ting. Men jeg håper det er tilgitt nå, sier Kristiansen til Nettavisen og resten av det norske pressekorpset.

- Et skikkelig punktum
Avgjørelsen fikk ingenting å si for hvem som skulle bli topp tre lørdag, og til slutt var det Marit Bjørgen som seiret foran lagvenninnene Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

- Jeg er utrolig glad og lettet for at vi får et skikkelig punktum for disse lekene. Det er mye som har skjedd i OL, og vi reiser nå hjem med denne opplevelsen. Det er helt utrolig, sier Kristiansen.

- Man kan vel egentlig kalle det en maktdemonstrasjon. Jentene hadde gode ski og tre av dem hadde gode kropper, og da er de så gode, sier langrennstreneren.

Søndag avsluttes OL med femmila for herrene.