Gå til sidens hovedinnhold

- Fikk ikke dobbel strafferabatt

Christer Tromsdal slår tilbake mot påstandene om at Ruud & Rye-saken ble henlagt som følge av samarbeidet med politiet.

Fredag ble det kjent at den omstridte finansmannen fikk strafferabatt i den såkalte vitnepåvirkningssaken fordi han samarbeidet med politiet i Nokas-saken.

Økokrimsjef Einar Høgetvedt uttalte til Dagens Næringsliv at straffen fra april i år ville ha ligget høyere enn 60 dager ubetinget fengsel dersom 36-åringen ikke hadde samarbeidet med politiet.


- Henlagt pga. kø i retten
Dagsavisen skriver lørdag at også henleggelsen av ankesaken i Ruud & Rye-saken 22. september i år kom som en følge av agentrollen. I denne saken ble Tromsdal dømt til seks måneders betinget fengsel og 30.000 kroner i bot. Det var i tingretten 5. mars i fjor. Økokrim anket dommen til lagmannsretten, men valgte senere å la tingrettens dom bli stående.

- Det er feil at jeg skal ha fått goodwill av politiet i to saker. Ankesaken skulle ha vært oppe i august 2005, men ble utsatt av lagmannsretten til mars 2006 - åtte år etter at de angivelig straffbare handlingene skal ha funnet sted - på grunn av mangel på kapasitet, og fordi saken prinsipielt ikke er viktig nok.

Årsaken til Økokrims henleggelse er at de ikke hadde noen tro på at de kunne få dommen skjerpet hele to år etter at jeg ble dømt, sier Tromsdal til TV 2 Nettavisen.

Bekreftes av Økokrim
Førstestatsadvokat Gunnar Holm Ringen bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at henleggelsen ikke skyldes strafferabatt for Tromsdal.

- Da saken ble utsatt til 2006, fikk vi et klart signal fra lagmannsretten om at det ikke var noe poeng i å opprettholde anken. Jeg besluttet å henlegge saken før jeg ble kjent med at NRK skulle sende Brennpunkt-dokumentaren, sier Holm Ringen til TV 2 Nettavisen.

- Presset Økokrim
Tromsdal, som for tiden oppholder seg på et hemmelig sted etter dokumentaren i NRK, hevder også at han ikke fikk noe gratis av Økokrim i vitnepåvirkningssaken.

- Jeg brukte flere hundre tusen kroner og engasjerte advokat Morten Kjensli og privatetterforsker Leif A. Lier for å gjøre klar en anmeldelse av Økokrim til Sefo tidligere i år. Jeg har seks punkter med grove ulovligheter utført av Økokrim. Etter flere møter, der blant annet Høgetvedt var til stede, tok Økokrim til fornuften. Dermed endte saken med en tilståelsesdom der jeg slapp å belaste familie og venner, hevder Tromsdal.

Førstestadsadvokat Gunnar Holm Ringen avviser Tromsdals påstander om at Økokrim ble påvirket av trusler.

- Jeg kjenner til møtene Tromsdal omtaler, men at han har lagt frem en liste med seks punkter der Økokrim skal ha opptrådt ulovlig, er ukjent for meg. En trussel om anmeldelse ville uansett ikke endret vår syn i saken, fremholder Holm Ringen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken