Gå til sidens hovedinnhold

Fikk lykkepiller – tiltalt for drap

Soldaten ble vurdert som «morderisk» av hærens egne psykologer. Nå er han tiltalt for nedslaktingen av en irakisk familie.

Steven D. Green ble diagnostisert med «morderiske forestillinger» etter å ha bedt om hjelp av en stressmestringsgruppe i Irak 21. desember 2005. Green sa han var sint på grunn av krigen og gjerne ville hevne sine falne kamerater ved å ta livet av sivile irakere, ifølge undersøkelser The Associated Press har gjort.

Han ble behandlet med små doser Seroquel, et medikament som regulerer humøret og fikk beskjed om å få seg litt søvn, ifølge de medisinske journalene AP har fått tilgang til.

«Dødens triangel»
Dagen etter ble han sendt tilbake ut i tjeneste i et særlig voldelig ørkenområde sør i Bagdad, også kjent som «Dødens triangel.»

12. mars 2006 meldte irakisk politi fra om et innbrudd hjemme hos en familie i Mahmoudiya, 32 kilometer utenfor Bagdad. Inntrengerne skjøt og drepte faren, moren og to yngre døtre. Den eldste jenta, 14 år gamle Abeer Qassim al-Janabi ble voldtatt før hun ble drept og kroppen hennes ble påtent. Det ble først antatt at opprørere sto bak. Det forandret seg i slutten av juni, da to medlemmer av Greens enhet meldte fra til sine overordnede om at de mistenkte at soldater var involvert i drapene.

Tilsto
Nå tror hæren Green og fire andre var ansvarlige for ugjerningene. En av dem har tilstått og gitt opplysninger til påtalemyndighetene. Da han vitnet i retten identifiserte soldaten Green som lederen da forbrytelsen skjedde.

Hvis tiltalen stemmer er angrepet en av de mest gruoppvekkende forbrytelsene begått av amerikanske soldater i løpet av den nærmere fire år lange krigen. Hæren og marinen har også tidligere fått kritikk for å sende folk med psykiske diagnoser tilbake i felt.

Green er tiltalt for drap og voldtekt, og har sagt seg ikke skyldig ved en føderal domstol i Kentucky. Han står for retten i en sivil domstol siden arrestasjonen av ham skjedde etter at han forlot hæren. Tre andre tiltalt for samme forhold stilles for krigsrett.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen