Gå til sidens hovedinnhold

Fikk Martine-nei av Jemen

Norske myndigheter sa klart ifra hva de mente om at Jemen holder tilbake drapstiltalte Farouk Abdulhak, og fikk et like klart svar tilbake.

Det var under toppmøtet i Qatar 30. mars at Norges Midtøsten-utsending, Jon Hanssen-Bauer, tok opp Martine-saken med Jemens utenriksminister.

Møtet ble avholdt i en krok i lobbyen på konferansesenteret der toppmøtet fant sted.

- Budskapet var at vi har en familie i Norge som er forferdelig trist og lei seg, og som ønsker at saken skal oppklares. Jeg fortalte at det er stor interesse for saken i den norske opinionen fordi medfølelsen til familien til den avdøde er veldig sterk, og at det er en stor interesse for en løsning av saken, sier Hanssen-Bauer til VG.

Avvist
Midtøsten-utsendingen la ikke skjul på at norske myndigheter ønsket den drapssiktede Farouk Abdulhak utlevert til Storbritannia der Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept 16. mars 2008.

Ikke uventet fikk Hanssen-Bauer et kontant og avvisende svar på sin henstilling.

- Til svar fikk vi det vante synspunktet om at grunnloven i Jemen gjør det umulig å utlevere med tvang. Jeg oppfordret dem til å jobbe for å få ham til å reise frivillig, og til det svarte utenriksministeren at de ville se på dette.

Vanlig praksis
Drapssiktede Farouk Abdulhak (21) er sønn av den styrtrike Shaher Abdulhak. Milliardæren går under tilnavnet Sukkerkongen og er en av de rikeste og mektigste mennene i Jemen.

Som mange andre land, inkludert Norge, har Jemen en grunnlov som forbyr utlevering av egne borgere til andre land. Fordi Jemen praktiserer dødsstraff er det også uaktuelt for Norge og Storbritannia å la straffesaken gå i Jemen. Dermed er saken låst.

Les også: Kan leve fritt i alle sine dager

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken