Gå til sidens hovedinnhold

- Fikk oppdrag av Toska-venn

Bjørn Hoen, mannen politiet mener står bak Munch-ranet, skal ha fått beskjed om å skaffe ransbilen til Munch-ranet av Toskas bestekamerat.

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Fredag ettermiddag startet Bjørn Hoen, mannen politiet mener er organisatoren bak Munch-ranet og som skal ha skaffet ransbilen, sin forklaring. Påstandene han kommer med er mildt sagt oppsiktsvekkende.

- Jeg har videreformidlet en bil som jeg fikk vite skulle bli brukt til et grovt tyveri. Jeg var på et selskap på Stovner et par måneder før ranet. Her var også NN (Toskas bestekamerat, red.anm.). Han spurte om jeg kjente noen som hadde en bil som kunne brukes, fortalte Hoen.

Hoen hevder i retten at han møtte Toskas venn og fikk 40.000 for å skaffe en Audi S4. Pengene leverte han videre til den medtiltalte fra Sarpsborg.

HTML EMBED

DE TILTALTE I MUNCH-SAKEN

Stian Skjold
30år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Petter Tharaldsen
34 år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Bjørn Hoen
37 år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Sarpsborg-mann
30 år gammel. Bosatt i Sarpsborg
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Enebakk-mann
38 år gammel. Bosatt i Enebakk
[Les mer]
- - - - - - - - - - - - - - -

Thomas Nataas
35 år gammel. Bosatt i Oslo
[Les mer]

-Truet av bakmenn
Toskas kamerat, som nå er død av kreft, er fra tidligere trukket inn i Munch-ranet. Bilen til hans samboer ble blant annet brukt til å hente det stjålne Munch-maleriene fra bussen de ble oppbevart i. Fire timer senere møtte kameraten, som også var fadder for Toskas sønn, Toskas samboer. De to pratet sammen i 15 minutter. Les mer her.

I sin forklaring hevder Hoen at han var blitt truet i etterkant av flere som var på festen. Grunnen var at han prøvde å få tak i polariodbilder av maleriene for å hjelpe en gruppe millionærer å kjøpe bildene tilbake.

- En av dem som var på festen møtte meg senere. Han sa han hadde hørt at jeg prøvde å få tak i polaroidbilder. Så ba han meg holde kjeft om alt jeg visste, sa Hoen.

- Ble du truet av NN? spurte aktor Terje Nybøe.

- Nei, av dem som står bak ham, svarte Hoen.

- Truet av pakistanermiljø
Hoen ønsker ikke å navngi hvem som har truet ham, men sa at de tilhører pakistanermiljøet i Oslo. Han ville heller ikke svare på om noen av dem som truet ham tilhørte A eller B gjengen.

- Er det noen av dem som er innvolvert i Nokas-ranet som har truet deg?

- Nei, ingen av disse, svarte Hoen som kun turde å navngi Toskas døde kamerat.

Drakk øl med Toska
Bjørn Hoen fortalte også at han ofte pleide å ta en øl med David Toska før Toska ble tatt for Nokas-ranet. I retten fortalte Hoen at han kjenner flere av Toskas venner gjennom nå avdøde William Ellingsen. Han har også sonet med Kjell Alrich Schumann. Politiet innkalte Hoen som vitne i Nokas-saken, men han nektet å forklare seg.

- Jeg kjente David Toska gjennom William Ellingsen, som ble drept på Skillebekk i 2004, sa Bjørn Hoen i Oslo tingrett.

David Toska har vært mistenkt i Munch-saken, men avviser å ha hatt noe befatning med saken.

- Toska har avgitt forklaring om Munch-saken tidligere, og har sagt at han ikke har noen befatning med saken, sier Toskas advokat Øystein Storrvik i en kommentar til det som fredag kom fram i retten.

Tveita-gjengen
Hoen har på 90-tallet vært aktivt med i Tveita-gjengen. I retten fredag viste han god kjennskap både til Nokas-tiltalte David Toska og andre i Nokas-saken.

- Forholdet til Toska var helt greit. Vi hilste når vi møttes, og tok gjerne en øl sammen på byen. Men det er jo en stund siden nå, sa Hoen.

Hoen fortalte også at han kjenner Mohammed Imran Saber, som har vært inne i bildet i forbindelse med etterforskningen av Nokas og koffertsaken hvor Toska var tiltalt for å ha truet finansakrobaten Thomas Øye. Men at han har hatt lite kontakt med ham siden 2001.

- Vi hadde en liten diskusjon i 2001 på grunn av en økonomisk uenighet. Det var på grunn av noe hasj-greier. Jeg ønsker ikke å si noe mer om det, sier han.

Han nevnte også så vidt at han kjente Betew.

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet

Kommentarer til denne saken