Gå til sidens hovedinnhold

Fikk to millioner i sykelønn

Gjennom et flyttebyrå skal Ridvan Halimi og 11 andre menn ha fått utbetalt to millioner i sykepenger. Les om den utrolige svindelhistorien.

Gjennom et flyttebyrå skal Oslos sentrale kriminelle ha cashet inn store summer på sykepenger.

- For oss er dette den desidert største saken vi har hatt innenfor slike sakskomplekser, sier Magne Fladby i Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) til Nettavisen.

Fladby er direktør for innkrevning og kontroll, og jobber med å avdekke trygdesvindel. Det var NAV som anmeldte saken som tirsdag kommer opp i Oslo tingrett.

Over 2 millioner
12 personer står på påtalemyndighetens liste over personer som sykemeldte seg i Det norske Flyttebyrå AS. Fra sommeren 2002 til sommeren 2003 mottok de til sammen over 2 millioner kroner i sykelønn.

En 36-åring fra Tønsberg var daglig leder og styreleder for Det norske Flyttebyrå AS. Mannen selv er ikke en del av det kriminelle miljøet i Oslo. Ifølge hans forsvarer, ønsket mannen å starte et vanlig flyttebyrå, men ansatte alt annet enn vanlige flyttesjauere. På listen over ansatte står flere som gikk for å være ledere i Oslos kriminelle miljø.

- Selskapet hans var helt i oppstartsfasen. Han begynte først å ansette et par stykker. Da sykemeldingene kom, måtte han ansette flere. Han hadde ingen mulighet til å overprøve legenes beslutning, sier hans forsvarer Thomas Klevenberg til Nettavisen.

- Stusselige greier
Ifølge den tiltalte daglige lederen skal selskapet ha hatt noen få oppdrag. Påtalemyndigheten mener at flyttebyråvirksomheten i selskapet var så som så.

- Etter mine begreper var det stusselige greier. Flere av de tiltalte har ikke avgitt forklaring, så jeg er veldig spent på hva de sier i morgen, sier aktor Ingunn Mansås Kjærstad til Nettavisen.

Påtalemyndigheten mener at flyttebyrået ble et verktøy for å lure staten for sykepenger. Av de 12 som fikk sykepenger, er fem tiltalt sammen med 36-åringen. To av de andre er døde, mens resten har blitt dømt i andre saker slik at påtalemyndigheten ikke fant det hensiktsmessig å ta ut tiltale.

- Vi gjorde det av prosessøkonomiske årsaker. De er dømt for andre forhold i samme periode, så de ville ikke fått noe mer straff, sier Mansås Kjærstad.

Kjente ansatte
Blant de som fikk sykepenger, er Nokas-dømte Ridvan Halimi, samt to avdøde personer som er knyttet til Nokas-ranet. Den ene var med på selve ranet, og skjøt mot politiet sammen med Johnny Thendrup på Domkirkeplassen. Han døde av sykdom etter ranet. Den andre, William Ellingsen, var en av sjefene i det kriminelle miljøet i Oslo før han ble skutt og drept under en fest i Oslo i februar 2004. Sammen med David Toska var Ellingsen med å planlegge ranet før han døde.

En fjerde av mennene, som også er tiltalt i saken, er tiltalt for skyting på Aker Brygge i august 2006 . Flere av de andre er også kjente personer fra ransmiljøet i Oslo.

Økende problem
Direktør Fladby i NAV sier at de ikke har vært borti andre saker der selskaper tilsynelatende ikke har hatt annen funksjon enn trygdesvindel. Mer vanlig er at arbeidsgivere oppretter fiktive arbeidsforhold slik at personer skal oppfylle vilkår til stønadsordninger, eller at ansatte sykemelder seg for å redusere lønnskostnader.

- Vi avdekker stadig flere saker der det er systematisk misbruk av stønadsordningene. Nå jobber vi med 30 – 40 saker der vi mistenker arbeidsgiver for bevisst misbruk, sier Fladby.

- Problemet er økende. I 2005 fikk vi 10 millioner kroner ekstra for å avdekke systematisk misbruk. I dag har vi 45 personer fordelt på seks team rundt i Norge som jobber med dette.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer