NEW YORK (Nettavisen): I november 2016 skal USA velge en ny president. Det republikanske partiet har 16 kandidater til jobben. Noe overraskende er Donald Trump den som ligger best an, iallfall på meningsmålingene.

Den 69 år gamle forretningsmannen har fanget amerikanernes interesse gjennom bombastiske uttalelser, spesielt innenfor temaer som innvandring og økonomi.

I den maratonlange CNN-debatten natt til torsdag, norsk tid, fikk TV-seerne servert en mer dempet utgave av Donald Trump. Dette er mest sannsynlig et bevisst valg for å fremstå som mer troverdig som presidentkandidat.

Akkurat det kan nok også være på sin plass - det er ikke et godt tegn når journalister tar opp spørsmål som «er vi komfortable med at denne mannen skal ha det avgjørende ordet når det gjelder bruk av atomvåpen?».

Carson og Fiorina tok Trump

Trump virker imidlertid ikke helt komfortabel med å legge demper på seg selv.

- Trump kom ikke med noe nytt. Han kommer ikke styrket ut av denne debatten her. Det er ikke sikkert at han blir svekket, men han kommer ikke styrket ut, sier Are Tågvold Flaten i amerikanskpolitikk.no til Nettavisen.

Både Ben Carson og Carly Fiorina tok innersvingen på Trump underveis. Carson gjorde det med en enkel «han er en ok doktor»-kommentar etter at Trump uttalte seg om vaksinering, mens Fiorina gjorde det gjennom å la være å gå til frontalangrep.

- Trump viklet seg litt inn både her og der, blant annet med vaksinespørsmålet. Da Carson omtalte ham som en «ok doktor», fikk han Trump til å fremstå som litt tullete ved siden av en av tidenes dyktigste kirurger, sier Tågvold Flaten.

Ben Carson har tatt kraftig innpå Trump i de siste meningsmålingene. De neste målingene kan komme til å vise lignende framgang for Carly Fiorina, som på strålende vis taklet Trumps uttalelse om henne i et intervju nylig («Se på det ansiktet. Vil noen stemme på det ansiktet?»).

«Jeg tror kvinner i hele landet hørte tydelig hva Trump sa», kommenterte Fiorina. Hun får ros fra mange kanter for denne «less is more»-strategien, både av CNN-panelet etter debatten, på sosiale medier og av redaktøren for amerikanskpolitikk.no.

- Carly Fiorina gjorde en veldig god jobb. Det som fikk størst respons fra publikum, var svaret hennes på spørsmålet om Trumps tidligere uttalelser om utseendet hennes, da hun sa at hun tror folk skjønner hva han snakket om, uten at hun gikk til angrep på ham. Fiorina kommer til å stige på meningsmålingene, tror Tågvold Flaten.

Bush taklet Trump rent

Donald Trump lyktes heller ikke med sitt angrep på Jeb Bush, som han beskyldte for å være i lommene på sine økonomiske støttespillere.

- Trump kritiserte Jeb Bush for at han har mottatt så mye penger og sa at han eies av Koch-brødrene, men Bush kontret med at Trump gjorde alt han kunne for å få kasinotillatelse i Florida mens Bush var guvernør der, og sa at Trump likevel ikke fikk det som han ville, forteller Are Tågvold Flaten.

Selv var Trump fornøyd med egen innsats.

- Det var en rekordlang debatt [...] men CNN gjorde en veldig god jobb. Jeg synes alle klarte seg bra. Ingen gjorde det dårlig. Jeg ble imponert. Vi begynner å bli kjent med hverandre. Jeg har fått respekt for mange av dem. Vi har mange dyktige folk i det republikanske partiet, sa Trump til CNN etterpå.

- Jeg er godt fornøyd med min egen innsats, både i den forrige debatten og denne, la han til.
- Jeg tror jeg vil gjøre en god jobb og at jeg vil være den som skaper flest jobber noensinne.

- Hva tenker du om Trumps nye væremåte?

- Han har blitt en mye bedre politiker den siste tiden. I selve debatten falt han litt igjennom. Det var mye av det samme som før. «Han har tjent mye penger og vil gjøre en god jobb som president». Han svarte ikke på spørsmålene. Det har ikke vært et hinder for ham før, så det er nok ikke det som feller ham, sier Are Tågvold Flaten til Nettavisen.

Han mener at CNN-debatten viser at republikanerne har mange gode kandidater.

- Til og med Chris Christie, som tidligere har slitt med å få oppmerksomhet, gjorde en god jobb. Scott Walker gjorde også en bedre jobb nå enn tidligere. Det var ingen som falt helt igjennom, men det ble kanskje enda litt tydeligere at Trump-fenomentet ikke kommer til å vare når vi nærmer oss valget og det republikanske partiet nærmer seg å bestemme seg for én kandidat. Jeg synes at Jeb Bush og Marco Rubio fremstår som to gode alternativer.