Helge T. Zimmer lever av å være vertskap for dem som ønsker å betale «litt» ekstra for de store opplevelsene Norge har å by på. Da må de langt bort fra Frognerparken og Operaen i Bjørvika.
Det var i alle fall konklusjonen da The New York Times listet opp de «store» reisemålene verden har å by på. Norske fjorder er i skuddet som aldri før, men noen ønsker å gjøre Norgesferien til noe mye mer enn det.
Luksus eller ikke, hos reisearrangøren Ziniry liker de å kalle det «førsteklasses opplevelser».
- Det vi selger til turistene er det beste av det beste. Ikke bare naturen, men også alt rundt det. Vi er vertskap for skreddersydde opplevelser i Norge. Det gjelder å gi dem en oppgradering på hele turen, sier Zimmer.
Holder tett om turene
De to siste årene har han og kompanjong Morten Raanes tatt med seg turister med velfylte lommebøker på tur til de mest spektakulære stedene i Norge. Noe som har vist seg å være en utfordring, for luksusmarkedet i Norge er fortsatt i sin spede begynnelse.
- High End-turisme er svært underutviklet i Norge. Vi har til nå blitt litt skviset mellom to stoler, for aktørene tenker mer på masseturisme enn kvalitet, og arrangørene vet veldig lite om Norge. Dette gjør også sitt til at potensialet er stort for en nisjebransje som denne.
Ziniry holder tett om hvem som reiser med dem og hvor de drar. Zimmer forklarer hemmelighetskremmeriet med at det eksklusive tilbudet er et konkurransefortrinn. Det gjelder å ha noe spesielt å tilby.
Store summer
Ferie i et høykostnadsland som Norge er i utgangspunktet dyrt, men luksusturistene legger igjen ekstra mye penger.
- Høy pris for høy kvalitet, kommenterer Zimmer og legger til at en tur med dem koster gjerne rundt 1500 dollar dagen. Men da er også alt inkludert, som aktiviteter, transport, overnatting, mat og vertskap. Naturen er fortsatt gratis.
Zimmer forklarer at det eksotiske blir annerledes og snudd på hodet i Norge. Merkevaren Norge har mye bra med seg. Landet vårt ses på som både friskt og rent, og det er en positiv branding i et internasjonalt marked.
- Naturen er utgangspunktet for luksusen, men det er noe spesielt å bo i et stabbur fra 1300-tallet, bruke noen dager på et vakkert gårdsbruk eller leie en spesiell hytte på fjellet.
Heller ikke de gamle og ærverdige fjordhotellene er å forakte når Norgesferien skal nytes på den mest behagelige måten.
Ekte opplevelser
- Det handler om å gi kundene noe ekte som de ikke har opplevd før. Vi kan uansett ikke stille opp med en type luksushotell som de vanligvis bor på. Ellers handler det om å gi turistene en helhetsreise, og det gjelder også å variere transporten.
Zimmer forteller at det noen steder er best å kjøre bil, siden det finnes noen fantastiske turistveier i Norge. Båt inn i de norske fjordene er alltid en vinner, mens fly og helikopter brukes når det passer inn i turen.
- En flytur over fjellheimen og over til Vestlandet med sjøfly er en opplevelse man kan leve lenge på. Ellers så er det ikke turboturister som besøker landet, så en togtur er heller ikke å forakte, påpeker verten.
Svalbard er favoritten
Når det kommer til destinasjonene er det Svalbard som skiller seg ut i forhold til det eksotiske. For Zimmer handler det ofte om å presentere noe mer enn de fjordene turistene har hørt om før. Da er også Nord-Norge noe av det mest fantastiske for luksusvante turister. Et produkt som er mer spesielt.
- Det gjelder å ha orientert våre gjester om hva de får, og ikke overselge. Turistene må få et realistisk forhold til innkvartering, mens naturen snakker for seg selv. De som kommer til Norge liker i utgangspunktet å være ute.
Nordlys og midnattssol er en ting, men kulde, storm og uvær kan gi like store opplevelser. Den kuldeperioden vi har vært inne i nå er jo eksotisk selv for oss som bor her i landet, påpeker Zimmer.
Ekstreme opplevelser og kvalitet gir gode historier å fortelle etter ferien.
- Kundene vil også ha historien bak stedene de besøker. Det trenger ikke å være så ekstravagant, men alt må henge sammen og være ekte. Turister er interessert i å lære og de er ofte svært miljøbevisste.
Lyngen-suksess
I Djupvik i Troms begynte suksessen Lyngen Lodge med noen skiturer med båt. Arrangørene fikk blod på tann og noen år senere hadde de bygd opp et skisted med 18 sengeplasser. Mediedekningen har vært massiv og turistene kommer nå året rundt.
- Vårt tilbud koster litt mer, men det er et marked for målbevisste folk som er villig til å betale for å få en større opplevelse. Toppturene på vinteren var utgangspunktet, men nå er aktivitetsnivået høyt året rundt, sier lodge manager Elisabeth Braathen.
- Nordlys, havsafari, elvepadling og fotturer er bare noe av det vi kan tilby i en eksklusiv innpakning. Det å være helt alene i et slikt landskap er luksus for mange. Det gjelder å presentere noe nytt og unikt - de helt store opplevelsene.
Snart starter de opp med helikopterturer for gi guideturen en ekstra dimensjon. Braathen mener potensialet i Nord-Norge er stort, alt som skal til er en god porsjon pågangsmot.