Gå til sidens hovedinnhold

Fikser romdrakten med tape

Selv på tur i verdensrommet kan mye fikses med litt tape.

Astronaut Piers Sellers vil bruke tape for å fikse en jet-ryggsekk astronauter bruker når de er på tur ute i rommet uten annen beskyttelse enn en romdrakt - såkalte «spacewalks».

Se bildene fra mandagens romtur nederst i artikkelen.

Løsnet
Jet-ryggsekken til Sellers holdt på å løsne da han og kollegaen Mike Fossum var på romtur mandag. Ryggsekken er en sikkerhetsforanstaltning som setter astronauten i stand til å komme seg i sikkerhet i et nødstilfelle, for eksempel dersom noen av tauene eller fotlenkene som holder dem på plass, blir ødelagt.

Mandag måtte Fossum binde fast ryggsekken til Sellers for å hindre at den fløy sin vei.

Astronautene satser på å bruke Kapton-tape til å holde den på plass neste gang de skal på romtur. Det skjer i dag, onsdag. Tapen er som duct-tape, men glatt, og den tåler både isnende kalde og svært varme temperaturer.

Aldri mer Columbia
- Vi er ikke blitt bedt om å gå inn noen trange steder, såvidt vi vet, så jeg trar at med litt tape, og med tanke på at vi skal være ute i friluft mesteparten av tiden, kommer det til å gå greit, sier Sellers til Associated Press over satelittelefon fra verdensrommet.

Dagens romtur blir den siste av tre planlagte romturer Sellers og Fossum skal foreta under romfergen Discoverys 13 dager lange tur til romstasjonen. Ekspedisjonen ender neste mandag.

Under romturen i dag skal astronautene teste hvovidt en fugemasse kan brukes til å repaerer skadde deler av romfergens termo-beskyttelsessystem. Teknikken er utviklet for å sikre at Colmbia-ulykken, der syv astronauter døde i 2003, aldri vil gjenta seg.

Discovery-astronautene sier de tror romfergen er blitt mye tryggere, og de er sikre på at de vil komme seg trygt tilbake til Jorden.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken