I England har det lenge vært snakk om at internettleverandører skal innføre en ordning der fildelere blir advart hvis de anklages for fildeling, og ved tredje overtramp skulle nettlinjene kuttes for godt.

Fildelere får trusselbrev
Nå har en avtale blitt underskrevet mellom den britiske musikkbransjens interesseorganisasjon BPI, britiske myndigheter og landets seks ledende internettleverandører som sørger for at hundretusenvis av advarselbrev skal sendes ut til mistenkte fildelere. Brevene skal sendes fra nettleverandørene, melder BBC.

- Alle de store nettleverandørene i Storbritannia innser nå at de har et ansvar med å håndtere illegale fildelere på sine nettverk, sier BPI-sjef Geoff Tayler til BBC News.

Avtalen går i første omgang ut på å sende ut advarselbrev for å få ned den illegale fildelingen. Nettleverandørene skal også satse tyngre på lovlige tjenester.

Kan kutte hastigheten på nettet
Den mest drastiske delen av avtalen går ut på at fildelere som ignorerer advarslene får betydelig tregere internett. Derimot ser det ikke ut til at de følger den franske modellen der fildelere faktisk utestenges fra nettet i kortere eller lengre perioder.

Les også:Fildelere mister internett

BBC melder at også filmindustrien skal være en del av avtalen.

Kritikerne av denne typen løsninger har i lang tid hevdet at hovedproblemet med slike løsninger er at metodene for å avsløre fildelere er full av hull, og at uskyldige ofte blir forfulgt. En løsning der en anklage, basert på bevis som ikke er sikre, og som ikke kan kvalitetssikres, kan være nok til å få nettlinjen kuttet eller begrenset er ifølge kritikerne svært problematisk.

Les også:- Trenger ikke bevis for å saksøke

Norske nettleverandører har tidligere nektet blankt for at lignende løsninger skal innføres i Norge.