Gå til sidens hovedinnhold

Filmstjerner ut mot Bush

Titusener av mennesker demonstrerte i Washington D.C. og krevde en rask tilbaketrekning fra Irak.

Den massive demonstrasjonen skjer bare noen dager før Kongressen skal diskutere George W. Bushs nye plan om å sende ytterligere 21.000 soldater til Irak.

Demonstrantene ropte slagord som «bring soldatene hjem» med den kjente anti-krig-demonstranten Jane Fonda i spissen, melder BBC.

Ifølge BBCs korespondent, James Coomarasamy, var demonstrasjonen et klart tegn på et skifte i det amerikanske folket i retning fra Det hvite hus mot Kongressen. Demonstrantene ønsker nemlig at Kongressen, som har et demokratisk flertall, blokkerer økonomiske midler til å finansiere Bush sin nye Irak-strategi.

Jane Fonda, som var en svært aktiv demonstrant under Vietnam-krigen, talte til de mange fremmøtte demonstrantene i hovedstaden.

- Jeg har ikke snakket under en anti-krig-demonstrasjon på 34 år, men stillhet er ikke lenger noe alternativ. Jeg er så trist over at vi fortsatt må gjøre dette, at vi ikke lærte noe av Vietnam-krigen, sa hun fra talerstolen.

I tillegg til Fonda så var det andre celebre demonstranter som Sean Penn og Tim Robbins tilstede under aksjonen.

- Det vi trenger er mot, mot og overbevisning. Vi trenger mennesker som kan representere stemmene til det amerikanske folket, en tydelig stemme som sa forrige november at: Vi er ferdig med denne krigen, sa Robbins og henviste til demokratenes valgseier i fjor.

Til tross for demonstrasjonen, så ringte Bush den irakiske statsministeren Nouri Maliki på lørdag og forsikret ham om at det ville bli en opptrapping av styrker i Irak.

- Amerikanerne ønsker å se en ende på krigen i Irak, og den nye strategien er utviklet til å gjøre nettopp dette, sa talsmann ved Det hvite hus Gordon Johndroe.

15 mennesker ble drept og 55 skadd da en bilbombe eksploderte på et marked i Bagdad lørdag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien