Gå til sidens hovedinnhold

Finanskrisen krever nye ofre

Alt tyder på at et tresifret antall banker vil gå dukken før året er omme.

Fem nye amerikanske banker har måttet kaste inn håndkleet og bli tatt over av myndighetene. Dermed øker antallet bankkollapser på denne siden av nyttår til 89. Det melder Bloomberg News.

NA24 – din næringslivsavis

InBank og Platinum Community Bank fra Illinois, Iowa-baserte Vantus Bank, First Bank of Kansas City fra Missouri og Arizonas First State Bank er de seneste som har måttet stenge dørene.

Bankene tas over av the Federal Deposit Insurance Corp., USAs svar på Bankenes Sikringsfond. De falne bankene har eiendeler til en verdi av 1,1 milliarder dollar (6,66 milliarder kroner), og vil koste sikringsfondet 401 millioner dollar, eller 2,43 milliarder kroner.

Lang liste
I slutten av august kom FDIC ut med en ny rapport som viste at 111 nye långivere hadde fått plass på listen over såkalte «problembanker». Dermed ble totalen økt til 416. Siden den gang har åtte av disse har nå kollapset helt.

Les mer: 111 nye banker i krise

Sikringsfondet må prøve å sortere gjennom det som ligger igjen etter bankkollapser, og få solgt stumpene til en grei pris. Analytikere har estimert at opprydningen som står foran dem kan dreie seg om flere titalls milliarder dollar, et tresifret milliardbeløp kroner. Totalt forsikrer fondet 8195 finansinstitusjoner, med samlede verdier på rundt 13.500 milliarder dollar (81.675 milliarder kroner).

Fikk solgt
Heldigvis har FDIC klart å plassere noen av de nyeste bankkollapsene. Den største av de falne bankene, Vantus, blir overtatt av Great Southern Bank fra Springfield i staten Missouri. Samtidig kjøper Chicago-baserte MB Financial Bank innskudd fra InBank og Platinum, Californias Sunwest Bank kjøper 95 millioner dollar av First States innskudd og Great American Bank kjøper 15 millioner dollar av First Banks innskudd.

Likevel er fondet virkelig presset for kontanter. Tidligere i år måtte det kreves inn en kriseavgift på 5,6 milliarder dollar fra amerikanske banker. For å bøte på problemene har FDIC har prøvd å også få inn mer alternative typer investorer for å ta over bankkollapsene.

Beiler til oppkjøpsfond
I slutten av forrige måned valgte fondet å lette på kravene for at såkalte private equity selskaper, ofte betegnet som aktive eierfond på norsk, kan ta over banker som har gått dukken. FDIC har allerede solgt boliglånsbanken IndieMac, historiens tredje største bankkollaps, til et private equity selskap.

Under det nye regelforslaget vil private equity selskap måtte holde 10 prosent såkalt ”tier 1” egenkapital på balansen. Dette er et stykke lavere enn de 15 prosent det gamle regelforslaget gikk ut på, men fortsatt dobbelt så høyt som de 5 prosentene som kreves av veletablerte banker. Nyetablerte banker kreves det også kun 8 prosent av.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken