Gå til sidens hovedinnhold

- Fingrene av fatet, Kristin

Aksjonærforeningen ber finansministeren la være å presse sparebankene.

Kristin Halvorsen ba i ettermiddag de 78 sparebankene i Terra-Gruppen, eierne av konkursrammede Terra Securities, om å gå inn og rydde opp.

NA24 - din næringslivsavis

Nå får hun refs.

- Ingen plikt
- Det er ingen tvil om at eierne ikke har noen plikt om å tre inn med mer kapital enn det de har skutt inn i selskapet allerede. Kristin Halvorsen kjenner regelverket veldig godt, men her er hun ute som politiker, sier talsmann Bernt Bangstad i Aksjonærforeningen.

Han får støtte av jussprofessor Johan Giertsen ved Universitetet i Bergen.

Alt om kommunesmellen

- Sparebankene som eiere har neppe noen plikt til å være med og dekke kommunenes tap. Selve poenget med et aksjeselskap er jo at eiernes ansvar er begrenset til innskuddet, sier Giertsen til NA24.

Han henviser til en dom fra Høyesterett i 1996 om såkalt ansvarsgjennombrudd - om et aksjeselskaps kreditorer kan gjøre sine krav gjeldende direkte mot selskapets aksjonær.

- Fritt til å yte mer
Både Aksjonærforeningen og Giertsen mener saken har sider ved seg utover de rent juridiske.

- En del vil kanskje mene at sparebankene har et moralsk ansvar, eller at de bør betale for å beholde gode relasjoner til kommunene. Men det blir rene forretningsmessige vurderinger, og der bør politikerne holde fingrene av fatet, sier talsmannen for Aksjonærforeningen.

- Enhver aksjonær står selvsagt fritt til å yte mer, men det må bli opp til sparebankene selv, sier jussprofessor Johan Giertsen.

Han tar forbehold om at han ikke vet om eierbankene har garantert for Terra Securities' gjeld.

- Jeg tar til etterretning hva finansministeren sier, men hun har ikke noe styringsansvar over oss, sier Roar Snippen, banksjef i Holla og Lunde Sparebank, til NA24.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser