GÅ TIL NETTAVISEN MOTOR

Uten refleksvest vil en bilist som kjører i 50 km/t oppdage deg først når du er 25 m unna. Det gir føreren 2 sekunder å reagere på.

Dersom du derimot har vesten på deg, vil bilisten som kommer kjørende i 50 km/t oppdage deg på 140 meters hold og ha 10 sekunder på seg.

Se videoen under og bli sjokkert over hvor nær døden du er uten refleksvest i mørket.

Statens vegvesen opplyser at flere bilførere på vei for å plassere ut varseltrekanten i mørket, har blitt påkjørt og drept fordi andre bilister ikke har fått øye på dem i tide.

1. mars 2007 ble det innført påbud om å ha med refleksvest i bil for å begrense denne problemstillingen.

TEST DEG SELV:Ta teoriprøven (gratis)

Til ingen nytte?
Trafikkdirektør Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet understreker at vesten ikke gjør noen nytte når den ligger i bilen.

- Hvert år er det to til tre alvorlige personskader i mørket av folk som er ute for å skifte dekk, fylle bensin og lignende, forteller Amundsen til Nettavisen.

Han ser det som overhengende sannsynlig at disse ikke ville blitt påkjørt og skadet dersom de hadde båret refleksvest.

Videoen fra Falck viser tydelig hvor vanskelig det er å oppdage en person uten refleksvest i forhold til en som bærer den på seg.

Artikkelen fortsetter under videobildet

HTML EMBED
video_embed(11728);

Litt flinke også
Selv om det er mange bilister som fremdeles ikke bruker vesten, ikke engang i mørket, mener Amundsen det er grunn til å skryte av måten norske bilister taklet det nye påbudet på.

- Det gikk svært kort tid fra påbudet var et faktum til at så å si alle biler hadde en til to vester liggende i dørlommen. I tillegg ser vi stadig oftere at folk som går tur eller jogger også bruker vesten, og det viser vel at vestpåbudet i bilen har gitt en positiv smitteeffekt, mener han.

Jeg ville tatt med alle passasjerene og hoppet over autovernet

Skremmende
Veihjelpselskapet Falck har erfart at bare rundt 40 prosent av bilister som har fått stans langs veien i mørket bruker refleksvesten i år, mens det i fjor var over 50 prosent som brukte den.

Avdelingssjef Irene Røsholt i Falck tror forklaringen kan være enkel.

- I fjor høst var det mye snakk om det nye påbudet om refleksvest som ble innført 1. mars i fjor. I år har det vært mye mindre skriverier om påbudet, og våre redningsfolk ser en klar nedgang i bruken nå i høst, sier hun til nyhetsbyrået Newswire.

Det siste fra Nettavisen Motor:


- Vask frontruten med cola

- Her er de sikreste bilene

- Jens møter trafikkdøden

Verst i nord
Ifølge Falcks egne erfaringer er det byene Trondheim og Tromsø som er verstingene.

Biler kan erstattes, det kan ikke mennesker

- Selv om Trondheim var blant de flinkeste til å bruke vesten i fjor, melder våre folk at det nå er under 10 prosent som gjør det. Og i Tromsø er det, i år som i fjor, nesten ingen som bruker vest, forteller Røsholt.

Stasjonsleder i Falck Vestfold Kjetil Nilsen tror folk generelt er mer opptatt av bilen enn sin egen sikkerhet.

- Hadde jeg selv fått full stopp med privatbilen min på E6 eller E18, hadde jeg tatt med alle passasjerene og hoppet over autovernet. Biler kan erstattes, det kan ikke mennesker, sier han.

Mer om bil, mc og trafikk finner du i Nettavisen Motor.