Intrum Justitias årlige undersøkelse "European Payment Index" , gjennomført i 28 europeiske land i perioden januar – mars 2012, viser at 41 prosent av norske bedrifter sliter med presset likviditet.

Presset likviditet er ofte et kjennetegn på at en bedrift er på vei mot konkurs.

- I mange tilfeller er presset likviditet forårsaket av at kundene er sene med å betale. Når kundene drøyer betalingen, får bedriften problemer med å gjøre opp for seg, sier seniorrådgiver i kredittopplysningsbyrået Intrum Justitia Jan W. Græsvik til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Derfor er det viktig å være på hugget for å få inn pengene.

- Pengene på konto først
- Et salg er ikke boks før pengene er kommet inn på konto. Langt flere bedrifter burde utforme en kredittpolitikk slik at inntektene kommer inn raskest mulig, samtidig som tapene holdes på et minimum, sier han.

Undersøkelsen viser at situasjonen for europeiske selskaper, også norske, forverrer seg. Totalt har selskapene i de 28 landene som er undersøkt måttet skrive av 340 milliarder euro av gjelden som følge av at kunder ikke betaler for seg. Summen tilsvarer den totale gjelden til Hellas,.

90 dager på å betale regninger
European Payment Index avdekker også den store kløften mellom Nord- og Sør-Europa. I Sør-Europa tar det nå i snitt 91 dager fra en bedrift sender ut regning til den får betalt. I Nord-Europa tar det kun 33 dager.

- En annen stor bekymring er at bedriftslederne ikke føler at lovverket er strengt nok når det gjelder kunder som betaler for sent. Av 7.800 respondenter svarer hele 70 prosent at de ønsker strengere regelverk, sier Græsvik.

Nytt og strengere EU-regelverk
Innen mars 2013 skal alle EU-land ha implementert det europeiske betalingsdirektivet. Det vil forhåpentligvis bedre situasjonen for bedriftene rundt om i Europa som sliter med presset likviditet.

- Direktivet strammer inn reglene for forsinkede betalinger i Europa. Det inkluderer blant annet bestemmelser om forsinkelsesrente og purregebyr. Dette er ordninger som vi tar for gitt i Norge, men som så langt har vært fremmed i de fleste europeiske land, sier Græsvik.