De danske medisterpølsene med livsfarlige salmonellabakterier har så langt kostet fire dansker livet. Ifølge danske BT har elleve nordmenn blitt smittet.

De fire døde er fra Sjælland og er over 75 år.

Infisert kjøtt i butikker
Det har forekommet to nye utbrudd av salmonella i Danmark siden oktober i fjor, noe som har resultert i at 79 dansker har blitt sendt til legen med mageinfeksjon.

- Det er i den grad grunn til bekymring. Vi har aldri hatt så mange som har blitt smittet av salmonella som det siste året. Denne gangen er vi helt sikre på at salmonellaen stammer fra dansk svinekjøtt, sier overlege Kåre Mølbak ved epidemilogisk avdeling ved den danske Statens Serum Institutt til avisen.

Han ønsker ikke å opplyse hvilke slakterier som er rammet, eller hvilke matprodukter som er infisert.

Stort problem
Et av de to slakteriene som er rammet av salmonellavariantene U288 og U312, har eksportert store mengder med infisert kjøtt til butikker i Sverige ved den norske grensen. Her har elleve nordmenn blitt smittet. Men ifølge BT stammer svinekjøttet fra to slakterier som ligger i Jylland og på Sjælland.

Mølbak legger ikke skjul på at salmonellainfiserte matprodukter har vært et enormt problem i Danmark det siste året med hele 1247 smittetilfeller.

- Ja, det må man si, når så mange blir syke av maten, sier han til avisen.

Dårlig kontroll
Det danske Matvarekontrollutvalget gir stryk til infeksjon- og næringsmiddelkontrollen, og mener hele systemet bør bli lagt ned.

- Det er ikke godt nok. Myndighetene må gå sammen med slakteriene og butikkene, som jo også må være interessert i at vi unngår farlige matvarer, sier Jørgen Højmark ved Matvarekontrollutvalget.

Dette er noe foreningen for danske slakterier Danish Meat Association stiller seg positiv til.

- Vi stiller oss bak at rutinene for sporing av salmonella blir gjennomgått. Jeg kan med 99 prosent sikkerhet si at det ikke er våre slakterier som er kilden, sier visedirektør i Danish Meat Association, Erik Bisgaard Madsen, til danske BT.

- Sak fra november
Norsk folkehelseinstiuttut har fått mange telefoner som følge av det danske oppslaget:

- Men dette er en gammel sak fra november, så det er ikke noe nytt sånn sett, sier pressevakten i Folkehelsa til Nettavisen.

Hun opplyser at det ikke skal være noen fare for de smittede nordmennene.