Gå til sidens hovedinnhold

Fire pils som endret Sven O.s liv

Etter møtet i baren på Caledonien hotell ble Sven O. Høibys liv aldri det samme. Les hele historien her.

KRISTIANSAND (Nettavisen) : I denne baren på Caledonien hotell i Kristiansand sentrum ble Sven O. Høibys liv snudd fullstendig på hodet for snaue syv år siden.

Les også: Sven O.s liv festet på film
Les også: Sven O. døde hjemme

Da Sven O. denne ettermiddagen i slutten av januar 2000 gikk inn i baren, visste knapt noen i Norge at han var faren til Norges kommende kronprinsesse.

En av de få som visste, var Håvard Melnæs. Daværende seniorreporter i Se og Hør hadde invitert Sven O. på noen øl i baren.

«Sven O. Høiby ville ha en øl, og jeg gikk i baren og bestilte to pils og et glass med peanøtter. (¿) Tre-fire pils senere satt vi fremdeles i hotellbaren. I et par timer hadde Sven O. fortalt og skrønet, men først og fremst stilt spørsmål for å finne ut hvem jeg var og hvordan jeg tenkte. Det var ingen tvil om at vi hadde god kjemi», skriver Melnæs i skandaleboka om Se og Hør som nylig kom ut.

Torsdag skriver VG at Melnæs er deprimert over Sven O.s bortgang. Det er Erling Kagge, Melnæs' forlegger, som sier at Melnæs er lei seg over at Høiby er død.

Mystisk bærepose
Møtet i hotellbaren markerte startskuddet for Sven O.s liv i rampelyset.

Siden denne januarkvelden og fram til han døde onsdag, har kronprinsessens far vært inn og ut av spaltene i den kulørte pressen.

Etter fire halvlitere gjorde nemlig Sven O. noe som fikk store konsekvenser ikke bare for ham selv, men også for hans datter Mette-Marit.

For Sven O. hadde ikke kommet tomhendt til hotellbaren. På bordet mellom han og Melnæs lå en bærepose. Lenge fikk ikke Melnæs vite hva bæreposen inneholdt.

Brettes ut
Da Sven O. onsdag ble funnet død i sin egen leilighet i Vågsbygd utenfor Kristiansand, var det bare gått noen uker siden boka til Melnæs kom ut.

Sven O. var Melnæs’ viktigste kilde da han jobbet i ukebladet. Livet til kronprinsessens far blir omhyggelig brettet ut i boka om Se og Hør.

Sven O.: - Det er meg
Melnæs hadde først prøvd å få tak i Sven O. i den gamle høyblokka ute i Vågsbygd hvor han bodde.

«På en av ringeklokkene sto det «Sven O. Høiby». Jeg trykket på den, men fikk ikke noe svar.»

Melnæs skriver at han så tok turen til kafeteriaen på kjøpesenteret på nedsiden, der flere hadde kjennskap til kronprinsessens far. Han var i ferd med å gi opp, da en lang og tynn mann dukket opp utenfor inngangsdøra.

«– Det er meg. Hvem er du og hva vil du? sa han.

Jeg ble tatt på senga og stotret frem hvem jeg var og hvor jeg kom fra.

– Jeg lurte rett og slett på om vi kunne ta en prat? Er det mulig at vi kan sette oss ned et sted og ta en kaffe?

– Nei, men vi kan møtes om noen timer. Hvor bor du?

– På Caledonien.

– Da kan vi møtes i baren der klokken fem, sa den høyreiste mannen med de hvite tennene og forsvant inn døra.»

Private Mette-Marit-bilder
Ifølge Melnæs møttes de i baren på hotellet noen timer senere. Etter fire pils avslørte Sven O. omsider hva som var i bæreposen.

«Uten forvarsel stakk han hånden ned i den mystiske bæreposen som hele tiden hadde ligget fremme, og viste meg innholdet: Det var en rekke høyst private bilder av datteren.

- Disse bildene er til deg. Hvis du lager en hyggelig sak på datteren min, kan vi fortsatt ha kontakt. Nå setter jeg deg på prøve for å se om du er til å stole på. Har vi en avtale? spurte Sven O. Høiby.»

Det hadde de. Sven O. og Melnæs utviklet et tett og nært forhold, som de påfølgende årene resulterte i spaltemeter på spaltemeter i Se og Hør om Sven O.s ville liv.

- Måtte samarbeide med Se og Hør

I et upublisert TV2-intervju med Sven o. fra 2002, som Nettavisen gjenga for en måned siden, snakker Sven O. ut om hvorfor han valgte å samarbeide med Se og Hør.

Sven O. fortalte at Se og Hør betalte ham godt for å stille opp eksklusivt – penger han sårt trengte sin nye rolle som kronprinsessens far.

- Tenk deg det, for fem år siden hadde jeg trukket inn mine årer. Jeg ville sitte ute i min lille leilighet i Vågsbygd og nyte mitt otium. Og drikke min pils i fred i fred og ro, så langt pengene rakk til. Men når jeg da må stille opp i en helt ny situasjon, som krever, tross alt, atskillig, mer – både klær, penger, alt. For å matche den nye situasjonen du kommer i som far til kronprinsessen, sa Sven O i intervjuet.

Sven O. mente Slottet kunne forhindret at han ble en «Se og Hør-kjendis». I samtalene med TV2 fortalte han at de nye klærne han kjøpte seg til bryllupet til Mette-Marit og kronprins Haakon, kostet ham 70.000 kroner.

- De (pengene, red. anm.) måtte jeg gå ut og låne, sa Sven O.

Litt senere i det samme intervjuet hevdet han igjen at Slottet kunne ha forhindret det som skjedde:

- (¿) kongehuset, ikke la meg kalle det kongehuset, men Slottets informasjonstjeneste eller noen av dem burde ha forstått å legge forholdene litt bedre til rette for meg. I stedet måtte jeg gå inn og samarbeide med Se og Hør, for å skaffe meg økonomi til å kunne sånn noenlunde leve opp til den situasjonen jeg følte jeg selv var kommet i, sa Sven O.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag