Gå til sidens hovedinnhold

Fire skip angrepet

Væpnede styker har igjen angrepet oljeindustrien i Nigeria.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ukjente aktører med våpen skal ha angrepet fire skip knyttet til oljevirksomheten i Nigeria. Skipene ble angrepet i kanalen som leder til Nigerias største område for eksport av olje og gass på Bonny Island, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

To personer skal være skadet, men ingen av skipene skal ha blitt bordet. Bonny Island i delstaten Rivers er leveransestedet for eksport av rundt 400.000 fat med olje per dag og rundt 18 millioner tonn med flytende naturgass per år.

- Fire skip ble angrepet av separat væpnede styrker. Det var to omkomne, men ingen av skipene ble bordet, sier en kilde som vil være anonym til Reuters.

Skipene som ble rammet skal alle være oljeserviceskip knyttet til plattformer, produksjonsskip og offshorerigger. De arbeider normalt under kontrakt med større oljeselskaper og er bemannet med en kombinasjon av utlendinger og nigerianere.

Ventet angrep
Tirsdag meldte Dow Jones Newswire at styrker skal ha lagret store mengder våpen og utstyr som en forberedelse på et større angrep på en oljefacilitet i Nigeria.

-Det kan bli et massivt angrep på en oljeinstallasjon i Rivers, siterte Reuters den tidligere lederen av den etniske rettighetsgruppen Ijaw Youth Council, Jonjon Oyeinfie, på tirsdag.

En militantkilde Reuters snakket med sa at Ateke Tom, som leder Niger Delta Vigilante Movement, lagret store mengder med våpen, mat og vann som forberedelser til et angrep.

Denne gruppen tok i forrige måned på seg ansvaret for angrepet på politistasjoner, et hotell og en nattklubb i Port Harcourt, som førte til 13 dødsfall.

Sikkerhetskonsulenter som jobber for de internasjonale oljeselskapene i området hevder at de også har plukket opp samtaler om et angrep på industrien innen kort tid.

Klare mål
Siden 2006 har flere militante grupperinger i regionen kidnappet over 250 lokale og utenlandske oljearbeidere samt sabotert olje- og gassledninger og andre installasjoner. Gruppene i det oljerike Niger-deltaet ønsker å få større andeler av oljen som produseres i regionen. Også norske oljearbeidere i regionen har blitt tatt til fange tidligere.

Les mer her: - Løslates innen 24 timer

Grupperingene har forskjellige virkemidler og forskjellige mål med aksjonene, bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet har vært den mest aktive grupperingen. De hevder at utenlandske interesser utnytter landets oljerikdommer, og krever at Nigeria tar full kontroll over installasjonene for at befolkningen skal få en større del av inntektene. MEND har tidligere stått bak en rekke gisselaksjoner.

Andre grupperinger har kidnappet oljearbeidere som forhandlingskort for å få flere arbeidsplasser, bedre arbeidsvilkår, eller løsepenger. Kidnappingene har stort hatt en fredelig utgang.

Regner syre
De store internasjonale oljeselskapene soper inn milliarder av kroner på oljeutvinning i et området som er tilgriset slik at befolkningen lever i oljesøl. De spiser fisk og drikker vann fra vannet som er tilgriset. Flere aktører NA24 snakket med i fjor sa at området er så forurenset at det regner syre og mye av livsgrunnlaget er dødt. Nigerdeltaet generer 97 prosent av oljeeksporten til Nigeria.

Les mer her: Se den skitne sannheten

- Nigeria er en klassisk eksempel på et land med enorme naturressurser uten at inntektene bidrar positivt til lokal befolkningen. Shell raner Niger-deltaet, sa Truls Gulowsen i Greenpeace til NA24 i fjor.

Les mer her: - Shell raner Niger-deltaet

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen