Gå til sidens hovedinnhold

- Fire tippeligalag i kredittrøbbel

Fire av de 16 lagene får kun kreditt mot sikkerhet eller vil slite med å få kreditt.

Finansavisen har kredittsjekket eliteserieklubbene og de to lagene som rykket ned forrige sesong, Fredrikstad og Stabæk. Resultatet viser at norske fotballselskaper kommer dårligere ut en andre aksjeselskaper rent økonomisk.

I C-kategorien for selskaper som frarådes kreditt havner Vålerenga, samt nyopprykkende Sarpsborg og Start. Samtidig er Odd, Fredrikstad og Stabæk i kategori B (kreditt mot sikkerhet).

VIF: Gamle tall
Vålerengas administrerende direktør Pål Breen sier samtidig til Aftenposten at det er gamle tall som er brukt i undersøkelsen. Han hevder at Vålerenga går mot overskudd i regnskapet for 2012.

– Dette er tall fra 15 måneder tilbake. I 2011 tapte vi egenkapitalen til Vålerenga Invest. Fotballøkonomi er krevende. I 2012 har vi fått en positiv og styrket egenkapital og går mot et betydelig overskudd. Neste rating vil derfor gi bedre resultater, sier Breen til Aftenposten.

Annonse: Vinn tidenes fotballtur i Eurojackpot!

– En viss bedring
– Normalt vil en C-bedrift ha vanskeligheter med å få finansiering på vanlig måte i bank. Men fotballklubber har jo gjerne andre finansieringskilder som rike onkler, innsamlingsaksjoner og lignende, sier Per Einar Ruud, fagansvarlig for kreditt i Bisnode Analytics, til Finansavisen.

Han sier at hovedbildet ligner fjorårets med dårligere rating enn næringslivet for øvrig, men finner også en viss bedring for norske fotballklubber.

– Ser vi på andel kredittverdige klubber, så har andelen økt. I gruppen med svak rating har det imidlertid skjedd en markert forskyvning mot den aller dårligste gruppen fra B mot C, sier Ruud.

Før 2012-sesongen var kun Fredrikstad i den laveste kategorien.

Kostbart nedrykk
Også Start og Sarpsborg mener de er på bedringens vei. I Start mener man nedrykket i 2011 må ta skylden for den svake kredittratingen.

– Fjoråret var et tøft år likviditetsmessig. Det blir et annet inntektsgrunnlag i eliteserien. Vi har kuttet kostnader effektivt i flere år, men ratingen skyldes nedrykket i 2011, sier Start-eier Magne Kristiansen.

Sandnes Ulf er eneste klubb uten rating i Finansavisens kredittsjekk. De øvrige 11 eliteserieklubbene er kredittverdige. I kategori A (god kredittverdighet) finner man Haugesund, Hønefoss, Lillestrøm, Strømsgodset og Aalesund. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken