Gå til sidens hovedinnhold

Fjerner redningssjef etter Katrina

Mannen som har ledet det føderale redningsarbeidet etter orkanen Katrina, Michael Brown, fikk fredag returbillett til Washington.

Kritikken mot myndighetene etter orkankatastrofen som har herjet USA Golfkysten har vokst i styrke de siste dagene.

President George W. Bush har forsvart de ansvarlige for redningsarbeidet inntil fredag. Da ble sjefen for direktoratet for krisehåndtering (FEMA), Michael Brown, sendt tilbake til Washington, trolig i et forsøk på å dempe kritikken etter orkankatastrofen.

- Michael Brown har gjort alt han kan for å koordinere det føderale redningsarbeidet i denne enorme utfordringen, sa minister for innenrikssikkerheten, Michael Chertoff, ifølge AP.

Kystvaktsjef overtar
Sjefen for den amerikanske kystvakten, viseadmiral Thad Allen, overtar det føderale ansvaret for redningsarbeidet.

Chertoff ga uttrykk for at han var fornøyd med jobben Brown hadde utført, og at redningssjefen var ønsket til å lede FEMAs nasjonale operasjoner i forbindelse med at orkanen Ophelia er ventet å kunne ramme Atlanterhavskysten.

Ifølge en talsmann for for Bush-administrasjonen, var det Chertoff som bestemte at Brown skulle fjernes, men at presidenten støttet avgjørelsen.

Siste uke sa imidlertid Bush at han mente Brown gjorde en glimrende jobb, noe presidenten straks høstet kritikk for.

Krever avskjed
Allerede før orkanen Katrina slo til, ble det stilt spørsmål ved den føderale beredskapen. I tillegg til at Brown er kritisert for arbeidet han har utført fra hovedredningsbasen i Baton Rouge, er han beskyldt for å ha overdrevet sin erfaring med krisearbeid.

Fire toppsentorer fra det demokratiske partiet, mener imidlertid at det ikke er nok å trekke Brown ut av katastrofeområdet. I et brev til president Bush etter omplasseringen av Brown, krever de NEMA-lederens avskjed.

Senatet vil undersøke hva som gikk galt i myndighetenes første reaksjon etter orkanen hadde rammet. Det kan bli holdt en høring i den amerikanske kongressen neste uke, og demokratene har krevd en uavhengig gransking av arbeidet.

President Bush har også selv gitt uttrykk for at han ikke er fornøyd med arbeidet som er utført, og sagt også han vil lede en gransking av redningsarbeidet.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken