GRØNLAND, OSLO (Nettavisen): Rødt-leder Bjørnar Moxnes brukte partiets oppsummerende pressekonferanse før sommeren til et kraftig oppgjør med Solberg-regjeringen og det han mener er en politikk med mindre solidaritet og økte forskjeller.

- Usympatisk parti

- Vi fikk rett i mye at det vi advarte mot før valget. Vi sa at Høyre er et grunnleggende usympatisk parti, og de viser nå at de ikke bryr seg; ikke om barna i Syria, ikke om minstelønnspensjonistene, ikke om de uføre, ikke om bøndene og ikke om arbeidstakerne gjennom forslaget om svekkelser av arbeidsmiljøloven, sa Moxnes.

Han leder et parti som ikke klarte å kapre den stortingsplassen de håpet på, men som hadde vind i seilene med en medlemsvekst på 15 prosent i fjor og nå har rundt 2300 medlemmer.

Ser økte forskjeller

Når det gjelder skattepolitikken, mener Rødt-lederen at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) gjør det man kunne frykte; sørget for at de rikeste får mer.

- De som har en inntekt på over 9 millioner - og det er ikke mange av oss - får 250.000 kroner i skattelette. De som har en vanlig inntekt får kanskje 400 kroner, sier han.

Viser til Financial Times

Moxnes mener den rødgrønne regjeringen sviktet ved at de ikke tok et oppgjør med forskjells-Norge og at Solberg-regjeringen nå bidrar til at forskjellene øker ytterligere, en debatt som i sommer har gått varmt i kjølvannet av den franske økonomen Thomas Pikettys verk «Kapitalen i det 21. århundre».

Som sannhetsvitne brukte Moxnes Martin Sandbu, lederskribent i Financial Times, som har pekt på at i Norge har andelen inntekter som går til én prosent av befolkningen økt til åtte prosent fra under fem prosent. Dette har brakt den norske inntektsadelen opp på fransk nivå.

Se Sandbus kronikk i dn.no: Statskapitalen i det 21. århundre

Ulikheten mellom formuer er enda større, ifølge Sandbu og Financial Times. Halvparten av norske husholdningers netto­formuer sitter på den øverste tiendedelens hender. Og formues­toppen er like skjevfordelt som resten av pyramiden; En tredjedel eies av de rikeste fem prosent; en femtedel av de rikeste en prosent; og over åtte prosent av den rikeste tusendedelen.

- Pinlig

«Da er det pinlig at i ett av de få land som har skatt på formue, bikker det politiske flertallet mot å avskaffe den», leste Moxnes fra Financial Times.

- Når de reagerer på at regjeringen vår tråkker til for økte forskjeller, er det et ganske tydelig signal, sa Moxnes.

Flau på ferie

Han gikk videre til å si at Solberg-regjeringens styring av Norge gjør ham skamfull.

- Det er flaut å si du er fra Norge når du er på sommerferie i utlandet. Det er flaut at verdens rikeste land ikke tar imot de flyktningene fra Syria som trenger hjelp aller mest. Det er også flaut at verdens mest privilegerte land går til krig mot de fattige og forbyr tigging i stedet for å gå til krig mot fattigdom. Og det er også flaut synes vi at vi har en regjering som vender ryggen til det palestinske folket og som ensidig står på Israels side, sa Moxnes.

Rødt-lederen har vært ute og kritisert utenriksminister Børge Brende for hans fordømmelse av drapene på tre israelske ungdommer på Vestbredden og ment at utenriksministeren ikke samtidig har vært tydelig nok i kritikken av de israelske hevnaksjonene på Vestbredden.

VIDEO: Se videoen der Bjørnar Moxnes langer ut mot Solberg-regjeringen.

HTML EMBED
function screen9_getFlashVersion(){try{return(new ActiveXObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash")).GetVariable("$version").replace(/\D+/g,".").match(/^\.?(.+)\.?$/)[1]}catch(e){try{return(navigator.plugins["Shockwave Flash 2.0"]||navigator.plugins["Shockwave Flash"]).description.replace(/\D+/g,".").match(/^\.?(.+)\.?$/)[1]}catch(e){return"0.0.0"}}}var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=n4QLuEi2owS6IE1DKxktnBljsyyrGnnssfDISxiMdZEQMZhaf1rNO9bE2Gvr56CoAYwqecR2xn4RlzhyCnN0znxrLZYGOR4mczB0cfGSO_P13Tjc3B6p48BnfnVrMZXFf7-_X2-VHRc&i="+typeof(ps)+"&flashversion="+screen9_getFlashVersion();document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);