Onsdag lot Norges Bank styringsrenten stå på stedet hvil på 2,25 prosent.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad sa i tillegg at ved neste rentemøte er sannsynligheten for rentekutt like stor som for renteøkning.

Fokus først
Allikevel står altså norske banker i kø for å heve rentene.

Først ut er Fokus Bank som allerede har hevet renten på boliglån og innskudd med 0,2 prosentpoeng.

Får brev i dag
Men kundene får først beskjed om rentehevingen senere i dag, torsdag.

- Vi varslet enkelte medier onsdag om at vi hevet rentene, sier kommunikasjondirektør Bjørn Lenard Langli til NA24.

- Det ligger ikke noe informasjon til kundene på bankens nettsider...

- Det er mulig, Men det vil komme i løpet av dagen. Uansett regner jeg med at kundene mottar brev i postkassen i dag med beskjed om at vi oppjusterer, sier Langli.

Stavanger-bank lover heving
I løpet torsdag eller fredag hever også Sparebank1 SR-bank rentene.

Det kommer frem i et intervju med aftenposten.no. Kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland uttaler at: "...i løpet av den nærmeste tiden vil vi fatte beslutninger som vil føre til at noen av våre kunder vil få en litt høyere pris på sine lån...".

Ikke til å misforstå med andre ord. Det gjenstår imidlertid å se hvor mye Sparebank1 SR-bank vil heve renten.

Denne artikkelen oppdateres i tråd med at flere banker hever renten torsdag og fredag.

Norges klart største bank, DnB Nor, varslet allerede tidlig i august at banken snart ville øke boliglånsrentene med minst 0,25 prosentpoeng. Den økende uroen internasjonalt utsatte DnB Nors rentehopp, men NA24 tror banken vil trykke på heve-knappen i dag torsdag eller i morgen fredag.

Fingeren på heve-knappen
Også landets nest største bank, Nordea, har fingeren på heveknappen.

- Bankene har ikke reagert ennå, men jeg vil anta at det kommer renteøkninger, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til hegnar.no.

Et spill om å unnngå å være først
NHH-professor Jan Tore Klovland sier konkurransesituasjonen bankene imellom kan være årsaken til at DnB Nor, Nordea og andre banker fortsatt venter med å sette opp renta.

– Det er et spill mellom bankene, og ingen ønsker å være førstemann til å sette opp renten. Men hvis det går ut over fortjenesten til bankene, vil det før eller siden komme en renteøkning, sier Klovland til hegnar.no.

Hovedårsaken til at nesten "alle" bankene vil heve renten skyldes at pengemarkedsrenten har økt.

Derfor hever de renten
Den internasjonale finansuroen har minsket tilliten mellom banker, noe som fører til at renten på lån banke imellom (pengemarkedsrenten) øker.

Et tilleggsmoment er at europeiske banker må innføre Basel 3, som er nye EU-reguleringer i etterkant av finanskrisen. Reglene innebærer at bankene må ha større likviditetsbuffer (mer lett tilgjengelige penger) og større andel egenkapital.

Forskjellen mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten har siden i sommer ligget på rundt 0,8-0,9 prosentpoeng. Det er dobbelt så høyt som Norges Banks anslag ved forrige pengepolitiske rapport, og gir faktisk bankene et argument for å heve rentene. Vel og merke banker som i hovedsak finasierer sine boliglån i pengemarkedet.

Her er landets 12 beste boliglån akkurat nå (etter hevingen til Fokus Bank):