Bilder av halvbjørnene på rømmen har forbløffet ekspertene. De viser nemlig at det ikke bare er vaskebjørner som er på rømmen i Fana, men også en nær slektning, melder TV 2 Nyhetene.

Christopher Rasch-Olsen Traa er en av dem som har sett bjørnene. I høst tok han bilder av noe ekspertene mener må være ringhalenesebjørn.

Ga den pannekaker
- En dag åpnet jeg døren, og der sto den. Så pilte den bort til muren. Jeg sto og stekte pannekaker, så jeg tenkte at det for dumt ikke å gi den noe, sier Rasch-Olsen Traa til TV 2 Nyhetene.

Førsteamanuensis Ingvar Byrkjedal ved Bergen museum, naturhistoriske samlinger, har studert både dyret som ble skutt i helgen og dyret på bildene fra en hage i Fana. Mens det var en vaskebjørn som ble skutt, er han sikker på at dyret i hagen er en nesebjørn.

Vaskebjørn kan overvintre
- Det finnes to arter nesebjørn, begge tilpasset et klima lenger sør enn vårt land, sier Byrkjedal til Bergens Tidende.

Mens nesebjørnen ikke vil tåle kulden om vinteren, vil vaskebjørnen klare seg godt, mener Byrkjedal. Han liker ikke at disse eksotiske dyrene har dukket opp i Bergen:

- De to artene har samme spiseseddel, og er en alvorlig trussel for vår norske fauna. Mest bekymringsfullt er det at vaskebjørnen er her fordi den vil klare seg hos oss, noe nesebjørnen ikke vil, sier han.