Gå til sidens hovedinnhold

Flere kidnappinger med krav om løsepenger i kryptovaluta

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) er den siste i rekken av personer som har blitt kidnappet med krav om løsepenger i kryptovaluta.

Onsdag 9. januar ble det kjent at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) er kidnappet og at det er fremsatt krav om ni millioner euro i løsepenger. Hun har vært savnet fra deres hjem i Lørenskog siden oktober. Les egen sak om kidnappingen her.

Hagen er kona til forretningsmannen Tom Hagen, som er god for flere milliarder kroner etter investeringer i eiendom og kraft.

Dette er første gang en person har blitt kidnappet i Norge med krav om løsepenger i kryptovaluta, og allerede en av de lengst pågående kidnappingene der kryptovaluta er involvert. Aftenposten skriver at det de siste årene har vært minst ni kidnappinger av formuende personer.

* I januar 2015 ble direktør Ryan Piercy i Association of Residents of Costa Rica (ARCR) kidnappet. Han ble løslatt i februar. Det skal ha blitt krevd 4,1 millioner kroner i løsepenger, betalt i kryptovaluta. Iallfall noe av dette skal ha blitt utbetalt.

* I september 2015 ble styreformann Wong Yuk-kawn (68) i oljeselskapet Pearl Oriental Oil Limite kidnappet med krav om ni løsepenger i bitcoin tilsvarende ni millioner dollar. Wong var kidnappet i 39 dager, og frigitt etter at politiet stormet et hus i Taiwan der han ble holdt fanget.

Les også

RB: Politiet mener kona til en av Norges rikeste er kidnappet

* I april 2017 ble kona til en brasiliansk forretningsmann kidnappet. Gjerningsmennene krevde et ukjent beløp i kryptovaluta. Kvinnen ble frigitt i en politiaksjon få dager etter kidnappingen.

* I mai 2017 ble 13 år gamle Katlego Marite kidnappet i Witbank i Sør-Afrika. Kidnapperne krevde 15 bitcoin i løsepenger. Det tilsvarer cirka 250.000 kroner. Han ble senere løslatt og det er ukjent om bitcoin ble utbetalt.

* I mai 2017 ble forretningsmannen Ashu Jain kidnappet i India. Kidnapperne krevde 20 bitcoin i løsepenger. Han ble frigitt etter seks dager. Det er ukjent om penger ble utbetalt.

* Våren 2018 ble den britiske modellen Chloe Ayling lurt til Milano og kidnappet. Kidnapperne truet med å selge henne som sexslave hvis ikke 2,5 millioner i kryptovaluta ble betalt.

Kidnappingen ble knyttet til Black Death Group - en gruppe kjent for å poste bilder av kidnappede personer for salg på nett. En polsk mann ble arrestert og senere tiltalt for ugjerningen.

* I desember 2018 ble Pavel Lerner, sjef for kryptovalutaselskapet Exmo, ble kidnappet i Kiev og løslatt etter tre dager. Kidnapperne fikk utbetalt cirka ni millioner kroner i kryptovaluta.

* I februar 2018 ble advokat Thania Denisse Medina Rodríguez (33) kidnappet. Det ble utbetalt løsepenger, men pengene ble funnet da kidnapperne ble arrestert to dager etter kidnappingen.

* I juli 2018 ble den sørafrikanske forretningsmannen Liyaqat Parker (65) kidnappet. Det ble krevd 50 bitcoin i løsepenger. Han ble frigitt etter 71 dager.

Les også

Kidnappingssaken: Gift med en av Norges rikeste

Kommentarer til denne saken