Det er ikke lenger forbeholdt menn å rave gatelangs i fylla. En undersøkelse fra England viser at overstadig berusede jenter arresteres dobbelt så ofte nå som for fem år siden. Engelsk politi forteller om unge kvinner som kollapser og kaster opp i gatene.

- Tiden da kvinner hadde en beroligende effekt på øltørste menn, er forbi, sier Alan Gordon, visepresident i Police Federation, til Daily Mail .

Britiske alkoholmotstandere tror mye av utviklingen ligger i kampanjer rettet direkte mot kvinner. Puber og barer oppfordrer unge kvinner til å drikke mer. I tillegg kommer alkoholreklame, kjøp to, betal for en-tilbud og happy hours.

Samme situasjon i Norge
- Selv om alkohollovgivningen er strengere i Norge, er situasjonen den samme her til lands, sier forsker ved Statens institutt for rusforskning (Sirus), Edle Ravndal til Nettavisen.

Ravndal er ikke overrasket over at unge kvinner drikker stadig mer. Hun forklarer det med at unge kvinner tar etter sine mannlige drikkekamerater.

Forskeren presiserer at det fortsatt er menn som topper statistikken når det gjelder alkoholkonsum.

- Vi registrerer at unge kvinner øker sitt alkoholforbruk, men dette ser ut til å roe seg når kvinnene blir eldre, gifter seg og får barn, sier forskeren.

Hun mener vi må ta dette ungdomsfenomenet på alvor, blant begge kjønn. Det er en kjent sak at kvinner tåler mindre alkohol enn menn. Når kvinner tyller i seg alkohol i ung alder, kan dette ha store skadevirkninger senere i livet, både fysiologisk og biologisk.

Større tilgang, økt forbruk
Sirus-forskeren er glad for at alkohollovgivningen er strengere i Norge enn i Storbritannia. Forskning viser at spesielt to faktorer påvirker alkoholforbruket uansett alder: tilgjengelighet og pris.

- Hvis man alltid får tak i alkohol, vil det øke forbruket, spesielt blant ungdom, uttaler Ravndal som synes tilgangen på alkohol er mer en stor nok i Norge.

Hun mener politikere i dette tilfellet har en viktig jobb å gjøre.