(SIDE2): Jenter fikk fra 2004 mulighet til å teste seg for klamydia gjennom urin, mens guttene kunne bruke denne metoden fra 2001. Prøven gjør at stadig flere sjekker seg for infeksjonen.

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge.

Lettere ved urinprøve
Unge jenter som leverer urinprøve får oftere påvist klamydia, enn jenter der prøven er tatt fra livmorhalsen. Det viser en gjennomgang av nærmere 244.000 prøver fra databasen ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital mellom 1990 – 2006, som er publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

- Det ser ut til at man treffer målgruppen bedre med urintester. Flere tester seg, og andelen positive prøver har økt fra midten av 1990-årene, sier seniorforsker Inger Johanne Bakken ved SINTEF Helse.

Hun påpeker at det er en lavere terskel, og lettere å teste seg ved urinprøve - sammenlignet med å måtte gå til gynekologen. Det er en økende forekomst av positive klamydia-tester med 16 prosent blant tenåringer, sammenlignet med år 2000 der tallet var på 11 prosent.

Urinprøver er like sikre som prøver man tar ved underlivsundersøkelse av kvinner og penslingsprøver fra urinrøret hos menn.

- Gjelder ikke meg
Klamydia gir ingen symptomer i 60-80 prosent av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn. Dette medfører at en stor andel av de infiserte ikke søker legehjelp.

- Det er nesten ingen gutter som tester seg, de tenker at det ikke gjelder dem, forteller Bakken, men legger samtidig til at unge menn nå har begynt å bli flinkere til å sjekke seg.

En av grunnene til at jenter tester seg oftere er at de er mer bekymret over langtidskonsekvenser, og fordi de debuterer seksuelt tidligere.

- Jenter går også oftere til legen, blant annet for å få prevensjon, og blir på den måten fanget opp.

Det viser seg at blant gutter har kun fem prosent testet seg før fylte 20 år. Blant jenter har 44 prosent testet seg før fylte 20 år.

LES SAKEN: Oppdag klamydia i tide

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Ordet klamydia brukes også om selve bakterien. Infeksjonen rammer i hovedsak unge voksne.

Infeksjonen arter seg med relativt lette symptomer som lett svie ved vannlating og av og til også lett utflod. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn. Dette medfører at en stor andel av de infiserte ikke søker legehjelp og slik bidrar til videre spredning.

Behandling av seksuelt overførbare infeksjoner er gratis i Norge. Antibiotikabehandling tar knekken på klamydia. Vanlig behandling er en dose (to tabletter) med antibiotikumet azitromycin. Et alternativ er tetracyklin i sju dager. (Kilde: Wikipedia/fhi.no)

Les siste nytt om helse og trening her.