Gå til sidens hovedinnhold

Flere tusen skattejuksere kan bli tatt med buksene nede

Banebrytende avtale om banktysting.

Sveitsiske politkere har torsdag gitt sin velsignelse til en avtale med USA, som vil gi amerikanerne tilgang til informasjon knyttet til tusenvis av mistenkte skatteflyktninger, ifølge Associated Press.

Både underhuset og overhuset i det sveitiske parlamentet har blitt enige om at det ikke vil bli åpnet opp for folkeavstemning på avtalen, som vil føre til at landets største bank, UBS, vil frigi navnene på 4.450 amerikanere mistenkt for skatteunndragelse i USA.

Avtalen ble inngått i fjor, med politisk innsats på høyeste nivå, men for et par uker siden sa underhuset nei, med 104 mot 76 stemmer.Den sveitsiske bankforeningen beskyldte underhuset for å drive et politisk spill, og flere partier signaliserte da at de kan godta avtalen dersom visse betingelser blir innfridd.

Underhuset stemte nå med 81 mot 63 stemmer om å droppe sitt tidligere krav om at avgjørelsen skulle igjennom en folkeavstemning før avtalen blir vedtatt. Et valg som tidligst ville ha blitt holdt i november.

En sveitsisk domsstol har tidligere sagt at forliket krever godkjennelse fra parlamentet i landet, hvor diskresjon rundt banknæringen har vært nær hellig.

Amerikanske trusler
- Jeg og hele banken takker politikerne som hjalp til med å finne en løsning på dette temaet, uttaler UBS toppsjef Oswald Gruebel, ifølge AP

At han er fornøyd med avgjørelsen er kanskje forståelig.

Amerikanske myndigheter har tidligere truet med å forfølge UBS for å ha bistått til skattejuks i USA, dersom avtalen ikke dunkes igjennom. Noe som i verste fall har kunnet sette bankens amerikanske virksomhet i fare.

I fjor overleverte banken klientinformasjon til hundrevis, samt at de måtte betale en bot på 780 millioner dollar.

I kø for å tilstå
Selv før avtalen ble klar har forliket fra i fjor hatt effekt, for samtidig innførte amerikanske myndigheter et amnesti som ga redusert straff til skattesnytere som selv oppga sine utenlandskontoer.

Nesten 15.000 amerikanere la kortene på bordet før fristen gikk ut i fjor høst, sannsynligvis i stor grad fordi de fleste antok at forliket med UBS ville bli gjennomført.

Avslørt av ansatt
Saken startet fordi en amerikansk ansatt hos UBS, Bradley Birkenfeld, tipset amerikanske myndigheter. Blant de pikante detaljene som kom frem: Birkenfeld hjalp en styrtrik kunde med å smugle diamanter gjemt i en tannkremtube.

Til tross for at Birkenfeld samarbeidet, ble han dømt til fengsel for sin rolle i å hjelpe rike amerikanere med å gjemme penger for skattemyndigehtene.

Nordemnn innrømmer
Også her hjemme har det vært et økt fokus rettet mot svindel i skatteparadiser.

Siden den norske offensiven mot skatteparadiser begynte i 2008, er det blitt avsagt fellende dommer i syv saker. Den lengste straffen er på 3,5 år.

Totalt politianmeldte Skatteetaten 30 personer i til sammen 16 saker knyttet til skatteparadiser ifjor. Skattejegerne mener at de anmeldte har gjemt unna verdier for tilsammen 700 millioner kroner. Det vil si; det er hva man mener å ha funnet hittil i disse sakene.

Les også: Siktet for skattesnusk på 300 millioner

Skatteparadis er betegnelsen som brukes på land eller stater med liten eller ingen skatt, og minimalt med innsyn.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om champagne og andre bobler

Kommentarer til denne saken