Etter det NA24 kjenner til står tre svensker og én eller to nordmenn bak et opplegg, der flere titalls arbeidsledige nordmenn har blitt lokket til Thailand med løfte om arbeidsvisum, jobb og god inntekt.

Politiet i Pattaya gikk i forrige uke til med stor aksjon mot lokalene og arresterte fire nordmenn, én kvinne på 19, to menn i starten av 20-årene samt en mann i 40-årene. Disse er nå overført til det beryktede varetekstfengselet Nong Pla Lai 15 kilometer nordøst for Pattaya.

Men foruten disse finnes det også andre nordmenn i området som nå er i faresonen.

- Norske ansatte i selskapet som ikke ble arrestert onsdag oppholder seg fremdeles i Pattaya. Det er særdeles uklokt av dem, de bør komme seg hjem til Norge så fort som mulig, sier en kilde til NA24.

Selskapene som er involvert i saken er de norske selskapene Flat Telemarketing og Trygghandel.no (tidligere Adjuvo). I Thailand har de ansvarlige operert under selskapet Global Telemarketing.

Samtidig med at andre nordmenn befinner seg i faresonen har det også blitt kjempet en intern krig mellom de norske ungdommene som er arrestert.

Dramatikk i fengselet
Sentrale kilder i saken opplyser at de fire nordmennene og de to svenskene gikk gjennom en bitter intern strid like etter arrestasjonen. En strid som varte i flere dager.

- Det var stor uenighet om hvordan man skulle forholde seg til politiet og til tilbudet fra den norske ambassaden om advokathjelp, sier en kilde til NA24.

En gruppering valgte å avvise tilbudet fra ambassaden og la stort press på dem som valgte en annen løsning.

- De ville ordne opp på egen måte i forhold til politiet, noe som må sies å ha vært et uklokt valg, sier en kilde til NA24.

To av de arresterte lederne overtalte tre av nordmennene til å takke nei til advokathjelp og lovet at de ville klare å få samtlige fri i løpet av kort tid, etter arrestasjonen onsdag.

Strategien slo imidlertid feil og sjokket var derfor stort når de etter rettsmøtet fredag ettermiddag fikk vite at de fortsatt skulle holdes fengslet.

- Nordmennene har nå skjønt at det klokeste er å komme seg ut av saken ved hjelp av formelt riktige kanaler og gode advokater, sier kilden.

Finn-annonser
De arresterte nordmennene skal selv være ofre i saken.

Gjennom stillingsannonser på både NAV og Finn.no har unge mennesker blitt lokket ned til sol, sommer og betalte jobber med arbeidstillatelse.

Les mer: Slik ble de unge, norske lurt til Thailand

Stor politiaksjon
Det var ved 01-tiden onsdag morgen i forrige uke at polititjenestemenn fra både Bangkok og Pattaya raidet lokalene som tilhører to svenske forretningsmenn på Viking Hotel i sentrale Pattaya.

Nordmennene og de to svenskene ble arrestert etter at politiet hadde mistanker om storstilt svindel av flere hundre norske bedrifter. Etter det NA24 kjenner er det tre svensker og én eller to nordmenn som står bak et opplegg, der flere titalls arbeidsledige nordmenn har blitt lokket til Thailand med løfte om arbeidsvisum, jobb og god inntekt.

Under dekke av å drive en internettkafé har de drevet utstrakt telefonsalg til norske bedrifter. Ifølge flere tidlgiere ansatte har salgsopplegget vært lureri. De tidligere ansatte mener flere hundre norske bedrifter har betalt for et produkt som ikke eksisterer.

For å skjule at telefonselgerne befant seg i Thailand har norske kunder blitt oppringt via internettbaserte telefontjenester, såkalte Voice Over Internet Protocol (VOIP)-tjenester. Kundene har dermed trodd at selgerne befant seg i Norge.

Onsdag uttalte den norsksvenske turistpolitiassistenten Johan Løkken og etterforsker ved turistpolitiet i Pattaya Attapong Samjaiwut til NA24 at nordmennene mest sannsynlig bare vil bli siktet for brudd på arbeidsvisumbestemmelsene, men at svenskene kan vente seg en utvidet siktelse basert på internettsvindel av norske selskaper fra kontoret i Viking Hotel.

Avviser svindel
I flere eposter til NA24 avviser representanter for ledelsen at virksomheten var basert på svindel.

- At vi har brukt Thailand på grunn av billige driftsutgifter er nå så, men vi har ikke svindlet ett eneste norsk eller svensk selskap med de produktene som selges av oss, sier en av dem.

Han innrømmer imidlertid at de ikke klarte og skaffe arbeidstillatelser slik de ansatte hadde blitt lovet.

Skrekkfengsel
Nordmennen som er arrestert har havnet på det beryktede fengselet Nong Pla Lai.

Den nettbaserte hjelpeorganisasjonen Foreignprisoners.com har en beskrivelse av Nong Pla Lai, eller Nong Palai som det også heter. I beskrivelsen går det frem at cellene på 50 kvadratmeter som oftest inneholder 50 fanger. Fengselet er bygget for 700, men inneholder for tiden 1.700 fanger. Toalettet er et hull i gulvet. Tilstrekkelig mat og drikke får man kun hvis man kan betale for seg. Gangbar mynt er sigaretter og penger. Vaktene tar ofte en saftig provisjon.

Kilder NA24 har snakket med frykter at siktelsen kan bli mer omfattende, og at de unge norske statsborgerne risikerer å sitte i flere uker i varetektsfengselet Nong Pla Lai.

Brudd på arbeidsvisumreglene kan i verste fall føre til flere års fengsel, store bøter og et livsvarig forbud om innreise til Thailand. Etterforsker ved Pattaya-politiet Samjaiwut har tidligere understreket overfor NA24 at de aller fleste tilfellene ender med en bot og utvisning fra Thailand.

Les også: Slik ble de unge, norske lurt til Thailand

Les også: Norsk jente (19) sendt i skrekkfengsel

Les også: Disse nordmennene er arrestert i Thailand

Les også: Her er fire unge nordmenn sperret inne på 10 kvadrat