Gå til sidens hovedinnhold

Flere Yukos-topper fengsles

To tidligere direktører i den havarerte oljegiganten Yukos må tilbringe årevis i fengsel.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En rett i Moskva har dømt to tidligere direktører i selskapet til elleve og tolv års fengsel for tyveri og hvitvasking, ifølge The Moscow Times.

NA24 - din næringslivsavis

Retten mener at Vladimir Malakhovsky, tidligere direktør i Yukos datterselskap Ratibor, og Vladimir Pereverzin, tidligere visedirektør i Yukos eksterne gjeldsdivisjon, tjente 13 milliarder dollar på oljeprisfiksing, ifølge russiske nyhetsbyråer og BBC.

Prisfiksing
Aktoratet hevdet at de kjøpte olje fra Yukos tre hovedproduksjonsanlegg til en kunstig lav pris og så solgte den igjen med overskudd. Malakhovsky ble dømt til tolv år i fengsel, mens Pereverzin fikk elleve år. Begge signaliserte at de vil anke.

Skattekrav på flerfoldige milliarder mot Yukos og fengslingen av selskapets tidligere ledere, deriblant toppsjefen Mikhail Khodorkovskij, har blitt sett på som et forsøk fra Kreml på å sikre seg kontrollen over den strategisk viktige oljesektoren.

Russlands rikeste
Khodorkovskij var tidligere sjef for Yukos, som var Russlands største oljeselskap. Han var også ansett som Russlands rikeste mann.

Khodorkovskij var en av en gruppe forretningsmenn som ved hjelp av politiske kontakter og knallharde taktikker slo til seg store deler av selskapene som ble privatisert etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Mange mener Khodorkovskij ble tatt fordi han begynte å støtte politiske motstandere av president Vladimir Putin. En del av de andre i denne gruppen har også forlatt Russland for å unngå samme skjebne, men flere er fortsatt igjen i landet.

Yukos konkurs
Samtidig som straffesaken har pågått mot lederne, er Yukos knust som selskap av enorme skattekrav, etter at selskapets metoder for å minimere skatten er blitt kjent ulovlige.

Selskapet Rosneft vokste seg enorme på å plukke opp restene etter det private russiske oljeselskapet Yukos. Angivelig for skattesvik, men mange hevder han ble fengslet fordi han ble for mektig for Kreml.

Det banet veien for at Rosneft kunne kjøpe Yukos produksjonsenhet, Yuganskneftegaz, som nå utgjør rundt 2/3 av produksjonskapasiteten til det nynoterte oljeselskapet. Tidligere Yukos-aksjonærer hevdet at store deler av Rosneft dermed er stjålet.

For tiden er bestående deler av Yukos lagt ut på auksjon for 26 milliarder dollar. Blant delene som selges er fem raffinerier. Kreml håper at dette kan dekke inn noe av skattegjelden de mener Yukos skylder Russland.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album