Gå til sidens hovedinnhold

Flertall for å dumpe dronningen

Et stort flertall av den australske befolkningen ønsker å kvitte seg med dronning Elizabeth som landets statsoverhode, viser en fersk meningsmåling.

Hele 64 prosent av de 1200 som ble intervjuet, svarer at de ønsker at en australier skal være landets statsoverhode, viser målingen Sunday Telegraph har offentliggjort. Bare 30 prosent vil beholde dronning Elizabeth som landets overhode, ifølge Sky News.

I likhet med flere tidligere britiske kolonier, beholdt Australia den britiske monarken som sitt overhode etter at landet fikk sitt selvstyre (i 1901). Dronningen er representert i Australia gjennom en generalguvernør, som hovedsakelig har en seremoniell funksjon.

I 1999 avviste et flertall av befolkningen å bytte ut den britiske monarken med en australsk president, men flere analytikere mente den gang at dette skyldtes at forslaget inneholdt et upopulært forslag til hvordan presidenten skulle utpekes.

Australias konservative statsminister, John Howard, er en ihuga monarkist, og har slått fast at det er uaktuelt med en ny avstemning så lenge han er regjeringssjef. Det spørsmålet avgjøres når landets velgere går til urnene senere i år.

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot