Gå til sidens hovedinnhold

Flertallet av biskopene vil vie homofile

Åtte av landets tolv biskoper ønsker at Kirken skal kunne vie homofile.

(Side2/Nettavisen/NTB): Det er dermed flertall i Den norske kirke for å vie homofile. Men biskopene som er for å vie homoseksuelle, sier at de ikke ønsker å presse gjennom en liturgisk ordning for dette.

Biskop Tor B. Jørgensen er én av de åtte biskopene som er positiv til å vie homofile par.

- Vi sier at det ikke er tilstrekkelig teologiske grunner for ikke å anerkjenne samkjønnet samliv. Derfor vil vi være positive for at Den norske kirke får en ordning til inngåelse av ekteskap for samkjønnede par. Men på tross av den store enigheten hos oss åtte, så anbefaler vi at det ikke settes i gang et arbeidet nå, sier biskop Tor B. Jørgensen til Nettavisen.

Biskopene har utformet følgende begrunnelse i en pressemelding:

«I et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle, anbefaler de åtte imidlertid at Kirken samler seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig,» heter det i en pressemelding.

Mindretallet på fire ønsker heller ikke å slutte seg til dette, skriver NTB.

- Alvorlig prøve

Vårt Land skriver imidlertid at saken har fått denne mellomløsningen fordi «samholdet i kirken er satt på en alvorlig prøve i denne saken».

Biskopene som er for er Helga Haugland Byfuglien, Laila Riksaasen Dahl, Solveig Fiske, Tor B. Jørgensen, Per Oskar Kjølaas, Erling J. Pettersen, Tor Singsaas og Atle Sommerfeldt. Mens Christian Kvarme, Ingeborg Midttømme, Halvor Nordhaug og Stein Reinertsen er mot.

De fire mener at å anerkjenne likekjønnet ekteskap strider mot den kristne teksten.

Flertallet mener imidlertid at ekteskapet også må sees i en sosial og kulturell kontekst og at denne har endret seg gjennom tidene, blant annet når det gjelder barns rettigheter, kvinnenes rolle og det «at kjærligheten og samlivet handler mer om seksualitet», og at ekteskapet først og fremst er «trofast og livsvarig, monogamt samliv».

Opp til Kirkemøtet

Å vie personer av samme kjønn har vært en hard nøtt for kirken, fordi den norske stat ga lesbiske og homofile anledning til å gifte seg borgerlig i 2009. Dermed fastslo loven at Kirkemøtet også må fastsette en liturgi for slik ekteskapsinngåelse, og det er altså dette Bispemøtet nå har diskutert.

Vedtaket vil bli lagt frem for Kirkemøtet og det er opp til dette å fastsette en slik liturgi.

- Åtte av tolv biskoper vil at Kirken skal vie homofile. Bare den ikke forteller homoeventyr, skriver Marie Simonsen på Twitter.

En mer seriøs kommentar kommer fra en kommende prest:

- Dette går i riktig retning, skriver teologistudent Andreas Ihlang Bang på Twitter.

Kommentarer til denne saken