Gå til sidens hovedinnhold

Flinke kommuner straffes hardt

Det er enorme forskjeller på hvor mye penger kommunene får for å innføre makspris på 2750 kroner i barnehagene. Flinke kommuner blir hardt straffet.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy har delt ut omtrent 210 millioner kroner siden 16. april fra skjønnspotten til 285 kommuner for å sikre en maksimalpris i barnehagene fra 1. mai.

Nå oppdager kommunene at det er himmelstore forskjeller på hvor mye penger de får.

Jackpot til Skjervøy
Skjervøy kommune i Troms håver inn 2,1 millioner kroner. Det er nesten 20.000 kroner per barnehagebarn. Nabokommunen Nordreisa får 0 kroner.

Oslo kommune har fått 12,6 millioner kroner fordelt på totalt 19.768 barnehagebarn. Tromsø kommune har fått 4,5 millioner kroner.

- Vil klage
En av årsakene til de store forskjellene er at kommuner som allerede har innført maksimumspris ikke får ett rødt øre nå. Dermed blir Nordreisa kommune straffet for at de har satset på billige barnehager.

-Vi har full barnehagedekning og har ligget under maksimalprisen på 2750 kroner i snart to og et halvt år, sier barnehagekonsulent Henning Loe i Nordreisa kommune til TV 2 Nettavisen.

-Hva synes du om at dere ikke får noen penger mens nabokommunen får 2,1 millioner kroner?

-Det er surt. Vi blir på en måte straffet for å ha vært flinke. Vår ordfører har tatt opp saken med barne- og familiedepartementet.

Dekke underskudd
Skjervøy kommune har fått så mange penger at kommunen vil bruke noe av pengene til å dekke kommunens underskudd fra i fjor. Men kultur- og undervisningssjef Torleif Nordfjærn understreker at kommunen har to desentraliserte barnhager uten belegg som er svært dyre å drive.

Totalt må 149 kommuner i landet innføre makspris i barnehagene uten å få ekstra statlige midler. Nord-Aurdal, Norddal, Nordreisa, Nore, Uvdal og Nesset er noen av kommunene som ikke får noe.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken